Sari la conținut

Ce vitamine ar trebui să ia femeile în funcţie de vârstă: la 30, 40 și 50 de ani

vitamina
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
vitamine benefice

Pentru a evita apariția precoce a ridurilor, încărunţirea părului și efectele neplăcute ale menopauzei, medicul ginecolog Olga Vasko sfătuiește toate femeile care au depășit pragul de 30 de ani să ia anumite suplimente de vitamine şi minerale.

De asemenea, sunt importante hidratarea adecvată şi menţinerea unei diete sănătoase, cu alimente vegetale bogate în fibre și renunțarea la alimentele prea sărate și extrem de dulci.

Potrivit dr. Vasco, este important ca fiecare femeie să consume zilnic cel puțin 25 de grame de fibre, care poate fi obținută cu ușurință din ovăz, legume și fructe.

Femei 30 de ani +

Vitamina B9 (acid folic)

Acest oligoelement îmbunătățește funcția creierului, întinerește și crește șansele de a rămâne însărcinată și de a naște un copil sănătos. Vitamina B9 se regăseşte în legume cu frunze verzi, fasole, arahide, sparanghel, ficat, fructe de mare şi fructe proaspete.

Fier

Acest mineralul este indispensabil pentru formarea globulelor roșii și pentru asigurarea unui aport optim de oxigen celor mai importante organe și țesuturi ale corpului. Cele mai bune surse de fier sunt: ​​ficatul de vită şi carnea roşie (vită, miel, curcan etc.), spanacul, broccoli, quinoa, hrişca, merele.

Vitamina C

Are proprietăți antioxidante semnificative, fiind supranumită vitamina tinereții. Aceasta întărește sistemul imunitar, protejând în special de riscul unor boli infecţioase, cum ar fi gripa şi virozele în sezonul rece.

Se recomandă ca femeile să ia această vitamină împreună cu fier, ca supliment. Puteți obține această vitamină incluzând în alimentație varza (varza murată este deosebit de eficientă), lămâie, kiwi, portocale, ardei și roșii.

Sursă foto: pixabay

Femei 40 de ani +

Calciu și Vitamina D

Luate în combinaţie, acestea ajută la întărirea oaselor, îmbunătățesc funcționarea glandei tiroide, a pancreasului și previn riscurile de a dezvolta demență și boala Alzheimer. Se poate suplini lipsa acestora prin consumul de ouă, pește de mare (somon, macrou, sardine), produse lactate, nuci și fructe de mare, ne sfătuiește medicul.

Acizi grași omega-3 și omega-6

Funcționarea corectă a glandei tiroide și metabolismul rapid depind direct de cele două tipuri de acizi. Pentru a evita problemele cu excesul de greutate și stările anxioase, ar trebui să consumați nuci, semințe de in, pește de mare de 2-3 ori pe săptămână și să asezonați salatele cu uleiuri vegetale – floarea soarelui, porumb, măsline, muștar.

Femeile 50 de ani +

Vitamina K

Odată cu înaintarea în vârstă, oasele devin mai fragile și riscul de osteoporoză crește treptat. Această boală poate fi prevenită prin consumul frecvent de morcovi, sfeclă, leguminoase și cereale.

Calciu și Vitamina D

Cu cât o femeie este mai în vârstă, cu atât este mai mare nevoia de aceste substanțe nutritive.

Magneziul

Pentru a reduce anxietatea și pentru normalizarea ritmului cardiac, este necesar ca organismul să primească norma zilnică de magneziu. Acesta se găseşte în cantităţi mari în seminţele de floarea soarelui, seminţele de dovleac, mere, roşii, dovlecei, piersici şi leguminoase.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel