Sari la conținut

Cea mai bună modalitate să scapi de sforăit

 

Sforăitul nu e ceva neobişnuit nici pentru adulţi nici pentru copii. ,, Aproape 60% din populaţie sforăie, inclusiv copiii, în cazul cărora sforăitul apare de obicei din cauza unui obstacol în căile repiratorii” spune mediculORL-ist Elena Latcan.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale sforăitului este apneea în somn, o afecțiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnulu. Această problemă este foarte răspândită în rândul persoanelor supraponderale de vârstă mijlocie, iar forma avansată a acestei afecţiuni este asociată mai multor probleme cardiovasculare.

Un nou studiu sugerează că persoanele care suferă de apnee de somn s-ar putea bucura de beneficii pe termen lung dacă slăbesc în urma sportului şi a unei diete sănătoase.

Cercetătorii au descoperit că participanţii obezi la studiu care au trecut printr-o schimbare de stil de viaţă ce a durat un an prezentau un risc înjumătăţit ca apneea de somn să se agraveze în comparaţie cu persoanele care nu beneficiaseră de această schimbare.

„De obicei durează câţiva ani până când afecţiunea progresează de la o stare blândă la una gravă, iar de regulă acest lucru se datorează creşterii în greutate. Cu aceste rezultate, arătăm că persoanele care îşi schimbă stilul de viaţă pot să oprească progresul apneei de somn”, a comentat cercetătorul. „Până acum, nimeni nu a acordat atenţie acestui lucru”, explică doctorul Henri Tuomilehto, specialistul care a efectuat acest studiu la clinica de somn Oivauni din Kuopio, Finlanda.

Tuomilehto a distribuit în mod aleatoriu cei 81 de participanţi la studiu – adulţi obezi afectaţi de apnee de somn –  într-unul din două grupuri. Într-unul din grupuri pacienţii beneficiau de o intervenţie din partea specialiştilor timp de un an, ce includea un plan de alimentaţie redus în calorii şi sfaturi referitoare la dietă şi la sport, pe când în celălalt grup pacienţii aveau parte de un număr limitat de sesiuni în cadrul cărora primeau informaţii generale despre dietă şi sport.

Rezultatele au arătat că intervenţia asupra persoanelor din primul grup a dus la beneficii pentru sănătate. Totuşi, era neclar dacă aceste efecte urmau să persiste după încheierea programului.

De aceea, cercetătorii au revenit la 57 dintre cei 81 de participanţi la patru ani distanţă de la primul studiu. 

 Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care făcuseră parte din primul grup reuşiseră să-şi menţină greutatea. În medie, aceşti participanţi cântăreau, în medie, cu 5,45 kilograme mai puţin decât în urmă cu 5 ani. În schimb, participanţii din cel de-al doilea grup cântăreau, în medie, cu 0,5 kg mai mult.

 Şase participanţi din primul grup trecuseră de la o fază blândă apneei de somn la una moderată, însă niciun participant nu ajunsese într-o stare gravă. În schimb, 12 membri din cel de-al doilea grup progresaseră la o fază moderată şi 2 ajunseseră să sufere de apnee de somn în stare gravă.

„Dacă aţi slăbit câteva kilograme, patru ani mai târziu veţi observa în continuare beneficii în ceea ce priveşte apneea de somn, chiar dacă între timp aţi mai pus la loc”, a explicat Gary Foster, şeful Center for Obesity Research and Education din Philadelphia.

 

 

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel