Sari la conținut

Cea mai bună pâine pentru persoanele cu diabet

paine
Sursă foto: Shutterstock
Mit spulberat despre pâine

Întrebarea dacă pâinea este potrivită pentru cei cu diabet este una comună. Ei bine, cineva se poate bucura cu siguranță de pâine dacă mănâncă tipul potrivit cu moderație. Pâinea integrală poate face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru diabet, cu excepția cazurilor în care medicul vă recomandă altceva. Pâinea din mai multe cereale este, de asemenea, o opțiune bună pentru diabet, deoarece conține un nivel ridicat de fibre, care ajută la menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge.

Persoanele cu diabet zaharat au la dispoziție o gamă de opțiuni pentru a alege pâine sănătoasă, care le poate ajuta să controleze nivelul de zahăr din sânge și să-și mențină greutatea. Cheia este selectarea tipului corect de pâine, luând în considerare conținutul de carbohidrați, indicele glicemic și fibre.

Tipuri de pâine

În ciuda reputației proaste pe care o are în societatea actuală, preocupată de sănătate, pâinea a fost o parte esențială a dietei umane timp de secole. Unul dintre cele mai vechi alimente, pâinea, a fost creat în perioada neolitică. Acesta este un aliment copt și cu drojdie, preparat cu ajutorul unor ingrediente de bază, cum ar fi făina, apa și drojdia.

Studiile au demonstrat că un consum moderat de pâine nu duce la creșterea în greutate. În schimb, pâinea poate fi o sursă de vitamine și minerale esențiale și poate contribui la furnizarea de energie suplimentară organismului. Rezultatele sugerează că două felii de pâine integrală pot fi adăugate la dieta zilnică a unei persoane, chiar dacă aceasta suferă de diabet.

Ce pâine este bună pentru diabetici?

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Pâine albă

Pâinea albă este fabricată din făină rafinată de toate tipurile, care utilizează doar endospermul. Deoarece îi lipsesc tărâțele și germenii, pâinea albă are o cantitate mai mică de fibre. Făina folosită este maida sau făina de grâu rafinată, care conține multe grăsimi, IG și calorii, ceea ce o face nesănătoasă pentru cei cu diabet. În plus, amidonul rafinat din pâinea albă este un substitut al zahărului și perturbă controlul glicemiei.

Pâine fără gluten

Pâinea fără gluten este o alegere ideală pentru cei cu boală celiacă, sensibilitate la gluten și alte sensibilități legate de grâu. Glutenul este o proteină din cereale precum grâul, orzul și secara și este absent în pâinea fără gluten. Mai mult, dacă aveți diabet și suferiți de oricare dintre aceste probleme digestive, pâinea fără gluten este o opțiune mai potrivită.

Fiți atenți la faptul că unele mărci de pâine fără gluten pot conține zahăr, grăsimi și sare adăugate pentru a le spori aroma. Prin urmare, este vital să vă uitați întotdeauna la lista de ingrediente.

Astăzi, pâinea vine în diferite tipuri, forme, dimensiuni și texturi. În plus, există combinații infinite de făinuri diferite și proporții de ingrediente pentru prepararea pâinii.

Pâine de grâu

Pâinea integrală de grâu este potrivită pentru persoanele cu diabet, deoarece ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Un studiu a arătat că un consum de 180 g/d de această pâine, timp de trei luni, a redus nivelul de zahăr din sânge, datorită conținutului de fibre. În plus, are un indice glicemic (IG) cuprins între 56 și 59, ceea ce are un efect moderat asupra glicemiei.

Pâinea integrală, din grâu, își păstrează toți nutrienții esențiali, cum ar fi tărâțele, germenii și endospermul. USDA precizează că o singură felie de pâine de grâu oferă 3 g de fibre alimentare, reprezentând 10% din valoarea zilnică.

Pâinea integrală de grâu are, de obicei, mai puține calorii decât pâinea albă. Prin urmare, poate fi benefică pentru cei care încearcă să piardă sau să își gestioneze mai bine greutatea. Cu toate acestea, caloriile și conținutul de fibre al diferitelor mărci de pâine integrală pot varia.

Nutriționiștii recomandă să se caute etichete pe care scrie 100% grâu integral pentru a se asigura că beneficiază de toate beneficiile pentru sănătate. Pentru cei care suferă de diabet, consumul de pâine 100% integrală este, în general, mai sănătos.

Cu toate acestea, cei care suferă de boala Crohn, colită ulcerativă, diverticulită sau gastropareză pot considera că pâinea albă este o opțiune mai bună.

Pâine neagră

Cei mai mulți oameni cred adesea că pâinea neagră și pâinea integrală sunt același lucru. Cu toate acestea, ele sunt destul de diferite.

Pâinea neagră este un amestec de făină rafinată și făină integrală de grâu, la care se adaugă ingrediente precum caramel pentru culoare. Pâinea neagră nu conține tărâțe, endosperm și germeni, așa cum conține pâinea integrală. Prin urmare, este inferioară din punct de vedere nutrițional în ceea ce privește vitaminele, proteinele, grăsimile și carbohidrații.

Pâinea neagră poate fi benefică pentru diabet atunci când este consumată cu moderație. Grâul integral este ingredientul principal în majoritatea mărcilor de pâine neagră. Aceasta conține 80% făină integrală de grâu, cu câteva fracțiuni de făină rafinată.

Pâine bogată în proteine

Pâinea bogată în proteine este realizată cu aceleași componente ca și pulberile proteice. Aceste ingrediente includ proteină izolată din zer, proteină din mazăre, proteină din soia și proteină din albuș de ou. În plus, unele mărci utilizează făină de migdale sau făină de năut.

Pâinea bogată în proteine este o selecție excelentă pentru persoanele cu diabet care urmează o dietă bazată pe plante. În plus, este ideală pentru sportivii de competiție cu diabet, deoarece aceștia au, de obicei, nevoi mai mari de proteine decât populația adultă generală.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel