Sari la conținut

Cea mai cumplită avertizare de la OMS: Risc crescut de cancer, boli de inimă, diabet, chiar deces dacă mai consumați…

Cea mai cumplită avertizare de la OMS: Risc crescut de cancer, boli de inimă, diabet, chiar deces dacă mai consumați îndulcitorii precum stevia și aspartamul.

OMS trage din nou semnalul de alarmă! Îndulcitorii precum stevia și aspartamul nu vă vor ajuta să pierdeți în greutate, ci pot dăuna grav sănătății, avertizează OMS. Iar riscurile sunt multiple: diabet, boli de inimă și chiar deces.

O revizuire sistematică a probelor disponibile ”sugerează că utilizarea de NSS [îndulcitori fără zahăr] nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau la copii”, a anunţat OMS într-un comunicat.

”În acelaşi timp, însă, rezultatele analizei sugerează că utilizarea pe termen lung a NSS poate avea potenţiale efecte secundare , cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți”, se adăugă.

Îndulcitori artificiali ”nu ajută la controlul greutății

Francesco Branca, directorul OMS pentru nutriție și siguranță alimentară, a declarat că înlocuirea zahărurilor cu îndulcitori artificiali ”nu ajută la controlul greutății pe termen lung”.

În schimb, ”oamenii trebuie să ia în considerare alte modalități de a-și reduce aportul de zahăr gratuit, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, cum ar fi fructele, sau alimentele și băuturile neîndulcite” Îndulcitorii artificiali ”nu sunt factori dietetici esențiali și nu au valoare nutritivă”, a subliniat Branca.

Un studiu amplu realizat anul trecut în Franța a raportat o posibilă legătură între îndulcitorii artificiali și un risc crescut de cancer. Iar unele organizații naționale de sănătate, cum ar fi cele din Canada, au avertizat de mult că înlocuitorii de zahăr fără calorii, sau cu un conținut scăzut de calorii nu sunt nici necesari, nici folositori.

OMS descurajează consumul ”tuturor îndulcitorilor nenutritivi sintetici și naturali, sau modificați, care nu sunt clasificați ca zaharuri şi care se găsesc în alimente și băuturi care sunt fabricate sau vândute singure pentru a fi adăugate la alimente și băuturi de către consumatori”.

dezvoltarea cancerului
O categorie în care intră acesulfamul K, aspartamul, advantamul, ciclamații, neotamul, zaharina, sucraloza, stevia și derivații de stevie.

Recomandările nu se aplică produselor de îngrijire personală și de igienă care conțin NSS, cum ar fi pastele de dinți, cremele și medicamentele pentru piele, sau zaharurile cu conținut scăzut de calorii și alcoolii de zahăr (polioli).

EVZ

Aceste zaharuri, sau derivați de zahăr conțin calorii și, prin urmare, nu sunt considerate înlocuitori de zahăr. Ele se găsesc în mod obișnuit în diverse produse alimentare, cum ar fi guma de mestecat fără zahăr și bomboanele fără zahăr.
Noile instrucţiuni OMS se aplică întregii populații, cu excepția persoanelor cu diabet preexistent. Cu toate acestea, OMS a subliniat că ele sunt ”indicative”, datorită diversității participanților la studiu, precum și a tiparelor foarte complexe de consum de îndulcitori fără zahăr.

Unii experți în nutriție s-au grăbit să sublinieze această inconsecvență, afirmând că noile linii directoare s-au bazat în mare parte pe studii observaționale, care nu permit stabilirea unei legături directe între îndulcitori și controlul greutății.

În primul rând, este important să înțelegem că sfaturile OMS ”se adresează guvernelor și factorilor de decizie politică, nu indivizilor”, a spus Tom Sanders, profesor emerit de nutriție și dietetică la King’s College din Londra. Cu toate acestea, din cauza modului în care au fost prezentate, oamenii iau aceste recomandări drept sfaturi directe, a declarat el pentru Euronews Next, adăugând că se așteaptă ca aceste indicaţii să creeze ”multă confuzie în rândul consumatorilor”.

”Pe de o parte, guvernul le spune cetățenilor „evitați băuturile îndulcite”, iar pe de altă parte: ”chiar nu ar trebui să beți îndulcitori artificiali”.

Analiza OMS ”nu ​​indică cu claritate niciun efect advers clar și, într-un anumit sens, neglijează un beneficiu destul de important, care este evitarea cariei dentare la copii”, a adăugat Sanders, menționând că există ”dovezi puternice” care atestă că îndulcitorii ajută la evitarea problemelor dentare.

Sanders critică OMS pentru că nu a luat în considerare ”situația din lumea reală”, în special cea din domeniul dieteticii. ”Există situaţii în care trebuie să-i faci pe oameni să-și controleze greutatea, adică să-și reducă aportul de calorii, iar înlocuirea unei băuturi pline de zahăr cu una cu conținut scăzut de calorii, sau zero calorii, poate ajuta”, explică expertul, potrivit it.euronews.com.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel