vineri, octombrie 30, 2020

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei. Statisticile arată că anul trecut 6.000 de românce au fost diagnosticate cu cancer de sân. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, 90% dintre femei au aflat despre boală într-o formă avansată, ceea ce scade dramatic şansele de supravieţuire. În schimb, rata de supravieţuire în situaţia descoperirii din timp a cancerului de sân în stadii incipiente este de 98%.

Citește și:

Cum cea mai bună armă împotriva cancerului este prevenţia, vă puteţi reduce considerabil riscul de a dezvolta boala făcând mişcare. Potrivit unui studiu publicat în Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention, exerciţiile fizice ajută la eliberarea estrogenului bun care are un rol protector ămpotriva cancerului mamar.

Cercetarea a inclus 391 de femei sănătoase care au fost împărţite în două grupuri. Participantele din primul grup au făcut exerciţii de la moderate la intense timp de 30 de minute, 5 zile pe săptămână, în timp ce femeile din al doilea grup nu au făcut mişcare.

Citește și:

Rezultatele au arătat că cele care au făcut mişcare aveau un nivel mai crescut al estrogemului bun şi un risc mai scăzut de cancer mamar.

Potrivit studiului, femeile care fac orice fel de mişcare îşi scad riscul de cancer mamar cu 6%, însă cele care fac între 10 şi 19 ore de exerciţii pe săptămână îşi reduc riscul cu 30%.

Parteneri--