Sari la conținut

Cea mai întunecată noapte a anului: solstițiul de iarnă 2022. Tradiții și superstiții. Ritualul de urmat pe 21 decembrie

Horoscop iarna 2024-2025
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În fiecare an, pe 21 spre 22 decembrie are loc un eveniment astronomic cunoscut ca și solstițiul de iarnă.

Solstițiul de iarnă 2022 va avea loc la data de 21 decembrie la ora 23:38. În această zi începe iarna astronomică.

În fiecare an, în jurul datei de 21 decembrie sau cel târziu 22 decembrie, are loc solstițiul de iarnă în emisfera nordică și solstițiul de vară în emisfera sudică.

Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.

Ce reprezintă, de fapt, solstițiu de iarnă

”Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât şi o mișcare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri.

Axa polilor Pământului nu este constant perpendiculară pe planul orbitei Pământului.

Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la, latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopților, precum şi succesiunea anotimpurilor.

La momentul solstițiului de vară, Soarele se va situa la 23° 27′ distanță unghiulară nord față de Ecuatorul ceresc, el descriind mișcarea diurnă pe un cerc paralel cu Ecuatorul, numit Tropicul racului. La solstițiul de vară, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°”, notează astro-urseanu.ro.

Solstițiul de iarnă 2022. Tradiții și superstiții

  • În India, solstițiul de iarnă este o zi de mare sărbătoare. În calendarul hindus se cinstește zeitatea Surya, adică Soarele. Acestă zi marchează prima zi a tranzitului Soarelui în zodia Makara (Capricorn), marcând sfârșitul lunii în care are loc solstițiul de iarnă.
  • În Iran se sărbătorește noaptea solstițiului de iarnă a emisferei nordice, despre care se știe că este „cea mai lungă și întunecată noapte a anului”. Potrivit tradiției, în această noapte se adună toți membrii familiei la masă, se bea, se mănâncă rodii și pepene și se recită poezii.
  • Popoarele germanice au avut inițial o sărbătoare numită Yule, care era găzduită de regele norvegian Haakon I. Unii savanți sunt de părere că Yule a fost inițial un festival solar al solstițiului de iarnă. Însă, cercetătorii moderni, în general, nu cred acest lucru, deoarece mijlocul iernii în Islanda medievală era după aproximativ patru săptămâni de la solstițiul de iarnă, relatează wikipedia.org.
  • În Asia de Est, solstițiul de iarnă a fost celebrat ca unul dintre cele douăzeci și patru de termeni solari, numiți Dongzhi în chineză. În Japonia, pentru a nu se face frig în timpul iernii, există obiceiul să se înmoaie într-o baie fierbinte yuzu.

Obiceiurile româneşti din preajma solstiţiului de iarnă păstrează amintirea jertfirii violente a zeului adorat, prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, tăiat şi incinerat simbolic în noaptea de Crăciun, cu taurul, reprezentat de o mască, Capra, Brezaia, Ţurca sau Boriţa, care, după ce însoţeşte unele cete de colindători, este omorât simbolic şi, mai ales, cu porcul, reprezentare neolitică a spiritului grâului, sacrificat ritual la Ignatul Porcilor (20 decembrie).

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel