Sari la conținut

Cea mai nesănătoasă poziție de somn. Cum să nu dormi ca să nu-ți distrugi sănătatea

Cea mai nesănătoasă poziție de somn. Importanța somnului pentru organism este cunoscută de toți oamenii. Problema care nu s-a dezbatut la fel de mult este cea a poziției în care dormim.

Este important dacă dormim pe spate, pe burtă sau pe o parte? Medicii sunt de părere că da.

Cea mai rea poziție în care am putea dormi este pe burtă, informează www.healthyandnaturalworld.com. Această postură face imposibilă menținerea coloanei vertebrale într-o poziție sănătoasă, duce la dureri musculare, furnicături și amorțeli.

Dacă nu puteți adormi altfel decât pe burtă, pentru a reduce efectele negative ale acestei posturi, ar trebui să dormiți fără pernă sau să poziționați perna în zona abdomenului inferior.

Poziția de dormit mai bună decât aceasta este pe spate. Totuși, și această postură prezintă unele dezavantaje. Dormitul pe spate nu este recomandat celor care au predispoziția să sforăie. În plus, există riscul ca din această poziție, anumite persoane să se înece, înghițindu-și limba.

Nici viitoarele mămici nu ar trebui să doarmă pe spate în ultimul trimestru de sarcină, deoarece greutatea uterului pune presiune pe coloana vertebrală, mușchii spatelui și pe vasele de sânge.

Contează foarte mult şi pe ce parte dormiţi. De exemplu, cei care dorm pe partea dreaptă vor suferi de arsuri la stomac. Cei care preferă partea stângă nu au probleme cu acidul gastric, dar presează astfel organele interne, respectiv ficatul şi plămânii.

Vivian Eisenstadt, terapeut la un spital din Los Angeles, recomandă persoanelor care dorm pe o parte să folosească trei perne: o pernă ergonomică sub cap, o pernă sub talie şi una între picioare.

Cea mai nesănătoasă poziție de somn. Pe locul doi la poziţii care nu sunt recomandate pentru dormit este cunoscuta poziţie fetală: pe o parte, cu genunchii la piept. Deşi este confortabilă la început, în timp duce la dureri de spate, la lăsarea sânilor şi la apariţia ridurilor.

Melamed recomandă ca în timpul somnului umerii şi gâtul să fie aliniaţi.

De asemenea, este bună o saltea mai moale, care să preia presiunea care se poate exercita asupra încheieturilor. Nu trebuie să fie totuşi prea moale, pentru că salteaua trebuie să susţină bine gâtul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel