Sari la conținut

Cea mai otrăvitoare plantă! NU trebuie să o ai pe lângă casă. Mulți nu știu ce efecte nocive are

Sursă foto: wildfooduk.com

Descoperire halucinantă despre o plantă

Henbane, cunoscută științific sub denumirea de Hyoscyamus niger, este o plantă erbacee perenă din familia Solanaceae. Ea este originară din Europa și este cultivată și în alte regiuni cu climă temperată.

Planta henbane are o înălțime medie de 1-1,5 metri și prezintă frunze mari, ovale și aspre la atingere. Florile sale sunt de culoare galbenă și au forme tubulare. Fructele sunt mici și conțin semințe negre sau maronii.

Planta conține alcaloizi puternici, precum scopolamina, atropină și hiosciamină, care au proprietăți halucinogene și dilatante ale pupilelor. Din acest motiv, planta a fost folosită în trecut în scopuri medicinale și rituale.

Cu toate acestea,  u aproximativ 2.000 de ani în urmă, o bucată de os scobită era folosită de romani ca recipient pentru a stoca sute de semințe otrăvitoare ale plantei otrăvitoare, numită găină neagră (Hyoscyamus niger), informează Rador Radio România.

Acest os, probabil de la o capră sau o oaie, a fost descoperit în 2017 în Houten-Castellum, o așezare rurală datând din perioada romană din Țările de Jos. Semințele de găină neagră (Hyoscyamus niger), o plantă aparținând familiei de mănăsele de noapte, sunt cunoscute pentru proprietățile lor medicinale.

Anumiți compuși, cum ar fi alcaloizii tropani (în special atropina, scopolamina și hiosciamina), au într-adevăr efecte antispastice și pot fi utilizați pentru ameliorarea anumitor tulburări gastro-intestinale. Datorită prezenței alcaloizilor psihotropi, găina neagră are, de asemenea, efecte halucinogene care se pot manifesta ca vedere alterată, stări de visare cu ochii deschisi și experiențe senzoriale alterate. Cu toate acestea, este important de reținut că, potrivit cercetătorilor,  găina neagră este o plantă extrem de toxică, iar efectele halucinogene sunt adesea însoțite de efecte secundare nedorite.

Efectele semințelor
Rapoartele sugerează că această plantă a fost folosită pentru o varietate de scopuri de-a lungul istoriei. Anumite culturi antice ar fi folosit-o în special în practici rituale sau șamanice din cauza proprietăților sale psihotrope.

Scrierile din literatura clasică anterioară indică, de asemenea, că găina neagră a fost folosită în perioada romană în scopuri medicinale, nu recreative. Autori precum Pliniu cel Bătrân au descris efectele semințelor, inclusiv faptul că acestea ar putea provoca „nebunie și amețeli”.

 Descoperirea arheologilor

planta
Sursă foto: RRA

Arheologii au stabilit că semințele au fost plasate intenționat în interiorul unui femur de animal sculptat (osul coapsei) care măsoară 7,2 centimetri lungime. Pentru a le menţine în siguranță, osul-recipient a fost sigilat cu un dop din scoarță de mesteacăn negru.

Osul a fost datat între anii 70 și 100 î.Hr.,pe baza unor stiluri ceramice și a unei broșe de sârmă găsite în aceeași groapă noroioasă. Această descoperire, pe lângă faptul că oferă dovezi tangibile ale utilizării intenționate a semințelor de găină neagră în Țările de Jos romane, reprezintă astfel primul caz cunoscut de semințe depozitate în mod deliberat pentru utilizare ulterioară.

El măselariţă – totul despre planta care făcea furori în trecut

Este una dintre plantele care a fost asociată cu magia și vrăjitoria încă din cele mai vechi timpuri. Faptul de a lua în considerare aceste tipuri de plante cu proprietăți magice a dus la persecuția lor, considerându-le aliați ai diavolului însuși. Astăzi știm că oamenii au reușit să profite de aceste toxine, deoarece au elemente toxice. Cu toate acestea, au fost exploatați pentru a utiliza proprietăți anestezice și pentru a provoca modificări ale stării de conștiință. Există două specii principale de henbane: alb și negru.

Vorbim despre o plantă care în antichitate era legată de magie și vrăjitorie.
Acest lucru se datorează proprietăților sale toxice. Și este că are principii active cu toxicitate ridicată, care servesc pentru a se proteja de erbivore. Majoritatea plantelor care au fost înrudite cu mafia aparțin grupului Solanaceae. Marea majoritate a acestor specii aparțin unei familii care adoptată ca formă defensivă având complexe active de mare toxicitate. Mulți au raportat-o ​​la mituri în care se spunea că a apărut doar în cimitire și locuri misterioase. Se spunea că au și proprietăți magice.

Pentru detectarea multor iubitori de mister, doar pentru a spune că acestea sunt plante normale. Diferența față de alte specii este că aparțin unui grup de plante ruderale. Ei au o preferință clară de a crește în locuri care sunt legate de activitățile umane. Într-un loc în care se acumulează cantități mari de deșeuri, reziduuri etc. Ca de exemplu în câmpuri deschise, câmpuri, zone marginale, drumuri și orașe, henbane va crește ușor.

Tipuri de henbane: Henbane albă – Hyoscyamus albus; Henbane negru – flori negre de henbane

În grupul Solanaceae nu există doar plante care au fost legate de femei și magie. Există, de asemenea, plante inofensive, cum ar fi cartofii și roșiile. În cadrul acestui grup se află un alt mult mai periculos, cunoscut sub numele de henbane negru. Această ultimă specie se caracterizează prin faptul că are o concentrație mare de toxine care pot duce la tulburări ale sistemului nervos central. Vom vedea caracteristicile henbane negru de mai jos.

Numele henbane derivă din latinescul Belenus. Belenus este un Dumnezeu galic căruia i-a fost consacrată această plantă cu care galii și-au otrăvit săgețile. Nu tot ceea ce ține de această plantă este negativ, deoarece în trecut s-a descoperit o utilizare pentru amorțirea pacienților care urmau să fie supuși unei intervenții chirurgicale înainte de descoperirea cloroformului.

Henbane negru – flori negre de henbane (sau Găină neagră)
Henbane negru este o plantă bienală, păroasă, lipicioasă. Are o tulpină directă și este oarecum fetidă. Aceasta înseamnă că miroase urât. Știm că are o cantitate mare de otravă, deoarece conține alcaloizi cu efect paralizant asupra sistemului muscular. Acesta este motivul pentru care, de-a lungul istoriei, această plantă a fost folosită pentru ameliorarea durerilor de dinți și a durerilor de urechi. Din Evul Mediu a fost folosit ca narcotic în diferite operații.

Deseori putem găsi găina neagră lângă vechile reședințe și fortărețe. Sămânța poate rămâne viabilă mult timp. Este un mecanism de adaptare pentru a putea supraviețui diferitelor medii și a crea noi adaptări pe termen lung. Când excavăm pământul, aceștia sunt capabili să germineze dacă găsesc condițiile ideale. În anul germinării planta poate produce o rozetă de frunze. Odată ce ți-ai creat toate frunzele, anul următor este momentul în care începi să creezi flori. Până când florile au crescut, frunzele în formă de rozetă vor fi deja ofilite.

După cum puteți vedea, există plante cu toată istoria în spatele lor legate de vrăjitorie și magie. Cu toate acestea, odată cu avansarea științei, a fost posibil să se utilizeze substanțele sale toxice în scopuri medicale. Sper că, cu aceste informații, puteți afla mai multe despre henbane și principalele sale specii.

Planta se utilizează în domeniul mediul și astăzi

În cantități foarte mici are proprietăți anestezice, antispasmodice, sedative și antinevralgice, însă nu trebuie folosită în viața de zi cu zi, deoarece și așa prezintă un mare grad de risc.

Uz intern:

  • astm bronsic, astenie, dureri reumatice, nevroze, boala Parkinson, nevralgie de trigemen, tuse iritativa – sub forma de infuzie, decoct.

Uz extern:

  •  hemoroizi, nevralgii dentare – sub forma de bai locale, gargara.

Contraindicatii:

  •  Nu se recomanda consumul plantei de catre copii.

Efecte adverse:

  •  Utilizarea plantei fara sfatul medicului poate determina convulsii, depresie, paralizie, efecte halucinogene;
  • Utilizarea plantei fara sfatul medicului poate determina convulsii, depresie, paralizie, efecte halucinogene.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel