Categories: Ştiri sănătate

Cea mai ridicată temperatură la care rezistă organismul nostru. Când poate căldura să provoace decesul?

Experții în sănătate atrag atenția asupra temperaturilor ridicate și posibilelor efecte negative pe care acestea le pot avea asupra sănătății noastre. Persoanele vulnerabile, precum bătrânii, copiii și cei care suferă de anumite afecțiuni, sunt sfătuite să evite pe cât de mult posibil canicula.

Pe lângă simptomele și manifestările asociate temperaturilor ridicate, specialiștii susțin că viața noastră poate fi în pericol. În anumite cazuri, organismul nostru poate ceda, iar anumite temperaturi și valori ale umidității pot provoca decesul.

Când poate ceda organismul nostru din cauza căldurii?

La o anumită temperatură și o anumită valoare a umidității, oganismul uman nu își mai poate regla propria temperatură. Acest fenomen este numit „bulb umed”.

Potrivit Live Science, care citează un articol publicat în revista Science Advances, în 2020, dacă umiditatea este scăzută, dar temperatura este ridicată sau invers, condițiile nu se vor apropia de punctul în care corpul uman cedează, susține Colin Raymond, cercetători la Jet Propulsion Laboratory al NASA, care studiază căldura extremă.

Cu toate acestea, atunci când atât umiditatea, cât și temperatura sunt foarte ridicate, corpul uman poate ceda. De exemplu, atunci când temperatura aerului este de 46,1 grade Celsius și umiditatea este de 30%, temperatura resimțită de corp este în jurul valorii de 30,5 de grade Celsius. Dar când temperatura aerului este de 38,9 grade Celsius și umiditatea este de 77%, temperatura percepută de organismul uman este de 35 de grade Celsius.

De ce contează umiditatea?

Atunci când umiditatea este ridicată, transpirația de pe corp se evaporă mai greu. Transpirația este procesul prin care organismul nostru se răcorește, prin evaporarea acesteia de pe suprafața pielii. Atunci când aceasta nu se mai poate evapora, organismul nostru nu se poate răcori, organismul este supraîncălzit și poate ceda.

Astfel, umiditatea este factorul care poate duce la deces, în această circumstanță. Specialiștii susțin că fenomenul de „bulb umed” nu trebuia să apară atât de devreme, însă, din cauza schimbărilor climatice rapide, anumite zone vor fi afectate de acesta.

Aceste condiții se întâlnesc cel mai des în Asia de Sud, Orientul Mijlociu și sud-vestul Americii de Nord.

Recent Posts

Colțul de rai din România care atrage mii de turiști. Oamenii sunt fascinați de frumusețea lui

Un loc desprins din basme, situat în frumosul județ Harghita, a captivat inimile turiștilor veniți…

9 minute ago

Biserica din România unde niciun cuplu care s-a căsătorit nu a divorțat. Preot: Nu sunt povești… Le poartă noroc tuturor tinerilor căsătoriţi

Biserica din România unde niciun cuplu care s-a căsătorit nu a divorțat. Construită acum un…

28 de minute ago

O femeie a murit de la o endoscopie efectuată la privat. Este a patra victimă a unui medic acuzat de malpraxis și fără drept de a profesa

O tragedie îngrozitoare a avut loc la un spital privat din Craiova, unde o femeie…

49 de minute ago

Cele 5 zodii cu care nu ar trebui să te cerți. Nu vei avea niciodată câștig de cauză

Cele 5 semne zodiacale cu care nu ar trebui să te cerți niciodată. Nu vei…

o oră ago

Semne care îți arată că o persoană este aproape de moarte

Fiecare dintre noi se va confrunta cu sfârșitul vieții, însă puțini dintre noi sunt cu…

2 ore ago

Bărbat de 99 de ani, divorț de soția sa de 96 de ani, după ce a găsit scrisorile ei secrete de dragoste din anii 1940

Bărbat de 99 de ani, divorț surprinzător. Un bărbat de 99 de ani și soția…

2 ore ago

Citeste si: