vineri, august 19, 2022

Valul de căldură va persista, în România, cel puțin până mâine. Temperaturile ridicate pot afecta în mod substanțial sănătatea persoanelor vulnerabile și a copiilor. Astfel, medicii însistă ca anumite reguli să fie respectate în această perioadă. Ce obiceiuri te ajută să tolerezi mai ușor canicula?

Până mâine, inclusiv, pe timpul zilei maximele vor fi cuprinse între 37 si 40 de grade Celsius, iar noaptea nu vor scădea sub 20. 33 de judeţe şi Capitala sunt până mâine sub cod portocaliu şi galben de căldură şi disconfort termic, fenomene ce vor alterna cu perioade de instabilitate atmosferică, anunță Rador.

Te-ar mai interesa: Doamnelor, aceste exerciții să NU vă lipsească din...

Alte 11 judeţe au fost avertizate cu cod galben de furtuni. Pentru zonele în care este caniculă, medicii insistă pentru respectarea unor reguli pentru a supora mai uşor temperaturile foarte mari şi disconfortul termic accentuat.

Cum tolerezi mai ușor temperaturile ridicate?

„Să se îmbrace adecvat la plecarea de acasă, să poarte îmbrăcăminte amplă, lejeră. Să nu facă efort fizic în soare și nici sport și să se hidrateze corespunzător. Atenţie la ce mâncăm şi mai ales la cum ne hidratăm în această perioadă. Se vor consuma 1,5 – 2 litri de lichide, apă, ceaiuri la temperatura camerei, neîndulcite sau foarte puţin îndulcite, sucuri naturale. Nu se vor consuma băuturi alcoolice, nu se vor consuma băuturi cu conținut ridicat în cofeină sau băuturi foarte dulci”, recomandă Medicul Alis Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov.

Te-ar mai interesa: Tot mai mulți copii, afectați de un nou virus. Iat...

Cum ne afectează căldura?

Căldura excesivă poate avea repercusiuni grave asupra organismului. Aceasta afectează în mod special copiii, persoanele în vârstă și persoanele care suferă de anumite afecțiuni. În anumite cazuri, expunerea la temperaturi ridicate poate provoca decesul.

În acest sens, medicii insistă ca în timpul valurilor de căldură să limităm expunerea și să luăm anumite măsuri pentru a ne proteja.

Te-ar mai interesa: Ce să mănânci la cină ca să arzi calorii în timp c...

„Oamenii cu afecțiuni se pot simți amețiți. Poate fi explicat prin scăderea tensiunii arteriale, dar poate fi explicabil și prin elementul cel mai grav al urgențelor de căldură, și anume edemul cerebral.

El se poate instala când nu există ventilație, temperaturile sunt foarte crescute, și evident cei mai expuși sunt vârstnicii și copiii foarte mici. Ei pot face edem cerebral mai ușor, și în același timp și persoanele cu anumite tulburări psihice, sau cu consum de substanțe toxice.

Te-ar mai interesa: 10 sfaturi pentru o viață sănătoasă. Vlad Ciurea: ...

Toxic este etanolul, anumite droguri… Toate aceste persoane pot suferi de hipertermie până la creșteri de temperatură foarte mari – până la peste 40 de grade, iar manifestarea este edemul cerebral, cu stare de convulsie, comă, mergând până la stop cardio-respirator”, explică Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași, la Digi24.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private