Sari la conținut

Cea mai sănătoasă băutură din lume. Previne cancerul, protejează creierul și topește grăsimea de pe burtă

Datorită antixiodanților pe care îi conține, ceaiul verde previne apariția anumitor tipuri de cancer, stimulează activitatea cerebrală și ajută la slăbit

Elena Oceanu

Ceaiul verde provenit din planta Camellia sinensis este considerat ca fiind una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume. Studiile au arătat că un consum zilnic poate avea efecte benefice asupra întregului organism.

„Ceaiul verde conține cofeină care stimulează activitatea cerebrală și are un ușor efect protector împotriva demenței, însă spre deosebire de cafea, ceaiul verde are efect anxiolitic, adică stimulează capacitatea de concentrare fără să provoace iritabilitate, anxietate. Se spune despre ceaiul verde că a fost introdus în alimentația chinezilor atunci când călugării au observat că atunci când îl consumă se pot concentra și medita mai bine”, a explicat Alice Popescu, medic primar medicină generală, cu competență în acupunctură, fitoterapie și homeopatie la Centrul Național de Acupunctură și Homeopatie din București.

Are efect anti-depresiv și anti-cancerigen

Beneficiile ceaiului verde sunt date de conţinutul mare de flavonoizi, substanţe cu efect antioxidant, care protejează organismul împotriva stresului oxidativ.

„Mai multe studii au arătat că ceaiul verde poate preveni apariția mai multor tipuri de cancer, printre care cancerul de sân, de prostată și colorectal. Efectul anti-cancerigen se datorează antioxidanților puternici pe care îi conține. Cum stresul oxidativ este una din cauzele îmbătrânirii și îmbolnăvirii, putem spune că ceaiul verde protejează împotriva cancerului și încetinește procesul de îmbătrânire”, a adăugat medicul Alice Popescu.

În plus, ceaiul verde are și efect anti-depresiv deoarece stimulează producerea de dopamină care e implicată în starea de bine.

Previne bolile de inimă și diabetul

Pe lângă faptul că flavonoizii conţinuţi de ceaiul verde anihilează radicalii liberi, s-a descoperit că ei normalizează funcţia endoteliului arterial prin stimularea oxidului nitric având efect de prevenire a maladiilor cardiovasculare, de normalizare a tensiunii arteriale (risc mai mic între 46% şi 65%) şi de prevenţie a atacului vascular cerebral şi a infarctului de miocard (risc mai mic cu 11%).

„S-a mai menționat și un efect de echilibrare al colesterolului și al trigliceridelor și un ușor efect protector față de riscul de diabet de tip 2”, a completat specialistul.

Ceaiul verde este folosit de foarte mult timp și în curele de slăbire deoarece crește rata metabolică și stimulează arderea grăsimilor. În plus, efectul diuretic ajută la eliminarea retenției de apă, una dintre cauzele creșterii în greutate.

Menține pielea frumoasă

Un al beneficiu al ceaiului este acela că ajută la reducerea pungilor de sub ochi şi a cearcănelor. Pliculeţele de ceai verde folosite nu trebuie niciodată aruncate, ci aplicate pe suprafaţa ochilor, cofeina conţinută ajutând la îndepărtarea cearcănelor.

Ceaiul verde rece, aplicat pe faţă de două ori pe zi, ajută la hidratarea şi tonifierea tenului.

Contraindicații

Ceaiul verde nu este recomandat copiilor, nici persoanelor cu demență senilă sau cu boli psihice cu tendință de agresivitate. De asemenea, persoanele care au hipertensiune nu ar trebui să consume cantități mari de ceai verde.

Nu se bea după orele17.00, deoarece poate provoca insomnie, dar se poate clăti gura cu el pentru prevenirea cariilor dentare și eliminarea bacteriilor.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel