Varza este un aliment de bază în multe feluri de mâncare. Această legumă umilă poate fi un adevărat aliat pentru sănătatea metabolică, deoarece ajută organismul să absoarbă mai bine nutrienții și să controleze nivelul zahărului din sânge, relatează Eating Well. Nu este o coincidență faptul că această legumă de toamnă este recunoscută ca fiind una dintre cele mai benefice pentru inimă și nivelul zahărului din sânge.
Revista Metabolites relatează că stresul oxidativ și inflamația cronică pot perturba reglarea nivelului de zahăr din sânge și colesterol de către organism, ceea ce, în timp, reprezintă un risc pentru sănătatea metabolică. Varza este bogată în antioxidanți care ajută la combaterea inflamației, care este un factor important în dezvoltarea bolilor metabolice.
Această legumă nu conține amidon și oferă o gamă largă de antioxidanți, inclusiv vitaminele C și E, flavonoide și glucozinolați, care combat radicalii liberi și protejează împotriva deteriorării celulare.
Consumul de fibre afectează direct metabolismul, deoarece încetinește absorbția zahărului în fluxul sanguin, menține niveluri sănătoase de colesterol și te ajută să te simți sătul pentru mai mult timp, ceea ce poate facilita menținerea unei greutăți sănătoase.

Departamentul Agriculturii din SUA raportează că 100 de grame de varză crudă tocată conțin aproximativ 2 grame de fibre. Un studiu publicat în revista Sage arată că un aport crescut de fibre este legat de o sensibilitate îmbunătățită la insulină, o scădere a tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol și un risc redus de boli cronice precum diabetul și bolile de inimă.
PubMed raportează că încorporarea unor alimente mai nutritive cu un indice glicemic scăzut, cum ar fi varza kale, poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Varza kale conține fibre, fitochimicale, antioxidanți, vitamine și minerale care susțin controlul zahărului din sânge și sănătatea metabolică generală . De asemenea, are un conținut scăzut de calorii și carbohidrați, dar conține totuși fibre.
Revista Current Cardiology Reviews susține că varza conține nutrienți cheie care ajută la protejarea inimii și la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase, iar vitamina K joacă un rol important în coagularea sângelui.
Un studiu publicat în revista Food Chemistry a constatat că un consum zilnic de cel puțin 100 de grame de legume cu frunze verzi este asociat cu un risc cu 25% mai mic de deces, boli de inimă și accident vascular cerebral.

