marți, ianuarie 19, 2021
Elena Oceanu

Niveluri scăzute de vitamina D pot duce la un risc crescut de hipertensiune arterială. Se știe de multă vreme că vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor (mai ales a copiilor), iar cercetări mai recente au arătat că influențează un număr mare de gene cu implicații în boli ca psoriazisul, diabetul, artrita și unele tipuri de cancer.

O echipă de la University College din Londra adaugă o legătură între lumină și hipertensiune, relatează passionsante.be. Cercetătorii au comparat datele din circa 30 de studii realizate în Europa și America de Nord, desfășurate pe aproximativ 160.000 de persoane.

Cu cât nivelul de vitamina D este mai ridicat, cu atât scade riscul de hipertensiune, arată rezultatele studiului cercetătorilor britanici. Autorii afirmă că, pornind de la acest lucru, se poate stabili legătura cu unele boli cardiovasculare.

În emisfera nordică, o bună parte din populație prezintă, dacă nu o carență, cel puțin o insuficiență de vitamina D. Explicația ar consta într-o slabă expunere la lumina naturală, știind că vitamina D este sintetizată în organism sub acțiunea razelor ultraviolete B (UVB). Și alimentația — mai ales ouăle și peștele gras — furnizează vitamina atât de necesară. Este foarte importantă însă expunerea suficientă la lumina zilei, cel mai bine în timpul unei activități sportive sau prin simpla plimbare