Sari la conținut

Ceaiul care scade tensiunea și reglează bătăile inimii

ceai
SURSA: UNSPLASH
Ceaiul care crește imunitatea

Din cuprinsul articolului

Ceaiul care scade tensiunea și reglează bătăile inimii.  Descoperă beneficiile și modul de preparare al acestui remediu natural

Gherghinul, cunoscut și sub denumirea de păducel sau măceș alb, este o plantă ce crește în regiunile de stepă, în crânguri și pe marginea pădurilor, extinzându-se de la zonele de câmpie până în regiunile montane. Arbustul spinos este recunoscut pentru proprietățile sale vindecătoare și este folosit în prepararea unui ceai ce poate avea multiple beneficii pentru sănătate.

Compoziția acestei plante este bogată în principii active găsite în florile și frunzele sale, cum ar fi acidul crategic, acidul cartegolic, neotergolic și acantolic, acidul ursolic și oleanolic, derivați de natură flavonoidică, leucoantocianidină, vitamina C, amine precum trimetilamina și amilamina, ulei volatil ce conține aldehidă anisică, taninuri de natură catehică și pectine.

Utilizare și beneficii: Această plantă acționează benefic asupra aparatului cardiovascular și a sistemului nervos central. Este cunoscută pentru proprietățile sale vasodilatatoare coronariene și periferice, având un efect sedativ atât asupra sistemului nervos, cât și asupra celui cardiovascular. De asemenea, contribuie la creșterea permeabilității vasculare și la scăderea tensiunii arteriale.

Cum se prepară ceaiul

Ceaiul de păducel este considerat un remediu ideal pentru persoanele cu afecțiuni cardiace, fiind util în cazuri de angină pectorală, miocardită, hipertensiune arterială, tulburări neurovegetative, ateroscleroză și nevroze cardiace. Se recomandă ca supliment al tratamentului medicamentos în cazul pacienților cardiaci.

Mod de preparare: Pentru prepararea ceaiului, se utilizează o linguriță de flori sau fructe de păducel la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de aproximativ 20 de minute, apoi se strecoară și se poate îndulci după gust. Consumul se face fracționat pe parcursul unei zile.

De asemenea, există și varianta tincturii de păducel, preparată din 25 g de flori sau fructe care se lasă la macerat timp de 12 zile în 120 g de alcool de 700. Această tinctură se ia de trei ori pe zi, în doze de 15-20 de picături înainte de culcare. Se indică și în cazul pacienților cardiaci, având un efect calmant ce favorizează un somn odihnitor.

Combinația de tinctură de păducel cu tinctură de valeriană este recomandată în afecțiuni cardiace și de origine nervoasă. Se iau de trei ori pe zi câte 20-30 de picături înainte de masă pentru a beneficia de proprietățile acestor două plante în tratarea afecțiunilor cardiace.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel