Sari la conținut

Ceaiul care te ajută să previi cancerul, să scapi de kilogramele în plus și să îți întărești sistemul imunitar

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Ceai de usturoi

Ceaiul de usturoi este un tonic pe bază de plante făcut din lămâie, miere și usturoi. Ceaiul – servit cald – este un remediu popular pentru simptomele răcelii, cum ar fi congestia și tusea. Mai multe utilizări medicinale ale usturoiului sunt susținute de cercetări științifice, dar nu toate beneficiile ceaiului de usturoi au fost dovedite în studiile umane.

Ce este ceaiul de usturoi?

Usturoiul (Allium sativum) este o plantă perenă originară din Asia Centrală. Planta produce un bulb care este folosit în gătit și în tratamente de sănătate din întreaga lume. Istoricii cred că egiptenii, grecii, romanii, chinezii, japonezii și nativii americani au folosit usturoiul în scopuri alimentare și medicinale de-a lungul istoriei. Usturoiul este cunoscut și ca nectarul zeilor, melasă săracului sau trandafir împuțit.

Pudra de usturoi, uleiul de usturoi și suplimentele de usturoi sunt ușor disponibile. Suplimentele de usturoi pot fi făcute fie din ulei de usturoi, fie din usturoi proaspăt, uscat sau îmbătrânit. Potrivit Penn State Medical Center, fiecare poate avea un efect diferit asupra organismului.

Ceaiul de usturoi poate fi preparat cu o varietate de ingrediente diferite, deși usturoiul, lămâia și mierea sunt cele mai comune. Cu excepția cazului în care combini ceaiul de usturoi cu un alt tip de ceai din planta Camellia sinensis, ceaiul de usturoi nu conține cofeină.

Cum să faci ceai de usturoi acasă

S-ar putea să găsiți pliculețe de ceai cu usturoi online sau în magazinul de produse naturiste. Cu toate acestea, ceaiul de usturoi poate fi preparat cu ușurință acasă cu ingrediente simple pe care le veți găsi pe orice piață, inclusiv:

  • 3-4 catei de usturoi
  • 1/2 cană suc de lămâie
  • 1/2 cană miere

Umpleți o cratiță cu trei căni de apă. Adăugați căței de usturoi care au fost curățați și tăiați în jumătate. Aduceți apa la punctul de fierbere. Se ia de pe foc si se adauga sucul de lamaie si mierea. Scoateți usturoiul și serviți cald sau păstrați pentru a-l reîncălzi pentru mai târziu.

Există variații la această rețetă de ceai de usturoi. De exemplu, unii oameni adaugă ghimbir la ceai pentru un plus de aromă și beneficii sporite pentru sănătate. De asemenea, ghimbirul reduce mirosul puternic de usturoi.

 Beneficii pentru sănătate ale ceaiului de usturoi

Nu există aproape nicio boală pentru care usturoiul să nu fi fost creditat cu vindecare sau ameliorare. Unele, dar nu toate beneficiile usturoiului sunt susținute de dovezi științifice. Doar câteva dintre beneficiile usturoiului includ:

  • îmbunătățește sănătatea imunitară
  • previne si trateaza cancerul
  • te ajută să pierzi în greutate
  • stimulează energia
  • combate infectiile
  • reduce colesterolul
  • dezinfectează rănile
  • tratează infecțiile vaginale cu drojdie
  • ameliorează ulcerele bucale
  • îmbunătățește performanța la efort
  • tratează cancerele de stomac
  • tratament pentru ateroscleroză (întărirea arterelor)
  • te ferește de țânțari

Deci, ce spun dovezile științifice despre beneficiile usturoiului? Potrivit Universității din Oregon, Institutul Linus Pauling, usturoiul este o sursă bună de compuși organosulfurați, inclusiv aliinaza, care este eliberată atunci când usturoiul este zdrobit sau tocat. Se crede că compușii organosulfurați oferă anumite beneficii pentru sănătate.

Studiile de laborator au arătat că usturoiul crud poate ucide bacteriile, reduce nivelul lipidelor din sânge, încetinește coagularea sângelui și poate reduce tensiunea arterială. Unele studii au arătat, de asemenea, că usturoiul poate fi capabil să stimuleze sistemul imunitar și să scadă creșterea tumorii în unele tipuri de cancer. Dar cercetările care investighează puterea de prevenire a cancerului a usturoiului au oferit rezultate mixte.

În studiile de laborator, usturoiul crud s-a dovedit a avea calități antibacteriene, antivirale, antiparazitare și antifungice.

Studiile care investighează puterea acestuia de a scădea tensiunea arterială și de a reduce riscul de boli de inimă au oferit, de asemenea, rezultate mixte.

Este important să ne amintim că consumul de ceai de usturoi poate să nu ofere aceleași beneficii ca și consumul de usturoi crud. Multe studii care susțin beneficiile usturoiului au investigat beneficiile acestuia folosind usturoi crud, ulei de usturoi sau pudră de usturoi.

Efecte secundare ale ceaiului de usturoi

Potrivit National Institutes of Health (NIH), usturoiul este probabil sigur pentru majoritatea oamenilor în cantități obișnuite. Efectele secundare frecvente ale consumului de usturoi includ respirația urât mirositoare și mirosul corporal, arsurile la stomac și stomacul deranjat. Este posibil să fii alergic la usturoi, iar persoanele cu alergie la usturoi vor avea simptome mai severe.

Dacă luați un diluant de sânge, cum ar fi warfarina sau dacă veți fi supus unei intervenții chirurgicale, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a le include în dieta dumneavoastră usturoil sau suplimente pe bază de usturoi. De asemenea, s-a descoperit că usturoiul interferează cu eficacitatea unor medicamente care sunt utilizate pentru tratarea infecției cu HIV.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel