Sari la conținut

Ceaiul popular din plante legat de riscul crescut de apariție a 3 cancere. STUDIU

Ceai de plante
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
ceaiul care este mai dăunător decât țigările

În timp ce majoritatea ceaiurilor  îmbunătățeasc sănătatea generală, unele ceaiuri pot avea efectul opus.

În general, se consideră că cei doi parteneri principali ai cofeinei, ceaiul și cafeaua, sunt benefice pentru sănătatea generală. Cu toate acestea, un studiu din 2009 a sugerat că acesta nu este cazul și că unele ceaiuri vă pot dăuna sănătății mai degrabă decât să o îmbunătățească. Mai exact, a descoperit că un ceai deosebit de popular ar putea crește riscul de a face trei tipuri de cancer.

Ceaiul în cauză era ceaiul de yerba mate, un ceai de plante preparat din frunzele și crenguțele plantei Ilex paraguariensis din America de Sud.

Deși se crede că are unele beneficii pentru sănătate, studiul realizat de Instituto de Oncologia din Argentina sugerează că ar putea crește riscul de cancer.

În concluzia lor, cercetătorii au scris: „Rolul matelui fierbinte în creșterea riscului de cancer de esofag, laringe și cavitate bucală pare să fie susținut de mai multe studii epidemiologice.

Temperatura ar putea acționa prin deteriorarea mucoasei sau accelerarea reacțiilor metabolice, inclusiv a celor cu substanțe cancerigene din tutun și alcool”.

Cu toate acestea, nu există un studiu de caz-control bazat pe populație privind consumul deceai de mate ca factor de risc pentru cancer.

Cercetătorii au adăugat: „Acest lucru, împreună cu gama de rezultate privind riscul unui mate, face dificilă evaluarea fracției etiologice.

Trebuie făcute mai multe cercetări înainte de a se putea face o declarație definitivă cu privire la riscul de cancer asociat cu oricare dintre diferitele forme de consum de mate.

Cercetarea viitoare ar trebui să includă studii bazate pe populație; colectarea de date privind consumul de tutun, alcool, băuturi calde, fructe proaspete și legume; și, o metodă pentru a măsura cu precizie volumul și temperatura aportului de mate”

Atenție la temperatura la care serviți ceaiul!

În timp ce concluzia despre yerba mate nu a fost trasă în 2009, există un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că băuturile calde pot dăuna.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cu toate acestea, acest lucru nu se datorează neapărat compușilor prezenți, ci mai degrabă temperaturii la care sunt serviți.

Un studiu din 2016 al Universității din California de Sud, a evaluat impactul băuturilor calde asupra probabilității de cancer.

Ei au spus că băuturile mai calde de 149 de grade Fahrenheit sau 65 de grade Celsius ar putea crește riscul de cancer la esofag.

Profesorul asociat Marian Stern a spus: „Există dovezi fizice că băuturile foarte fierbinți pot contribui la afectarea celulelor esofagului și, astfel, la formarea cancerului”.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel