Sari la conținut

Ceaiul și cafeaua pot deveni cancerigene dacă le bei greșit. Sfatul lui Ovidiu Bojor

Consumator de cafea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cancer la gât, cauze. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) avertizează că băuturile foarte fierbinți sunt probabil cancerigene, scriu Reuters și AFP.

IARC menționează că alte dovezi științifice indică că băuturile care sunt consumate foarte fierbinți — inclusiv apă, cafea, ceai și alte tipuri de băuturi, probabil pot cauza cancer de esofag.

Agenția, cu sediul la Lyon, care a generat titluri pe prima pagină prin anunțul privind consumul de carne procesată ce poate cauza cancer, a ajuns la concluziile analizei sale în urma examinării a peste 1.000 de studii științifice realizate pe oameni și animale.

În evaluarea sa privind băuturile foarte fierbinți, IARC apreciază că studiile realizate pe animale arată că efectele cancerigene se produc probabil la temperaturi de 65 de grade Celsius și mai mari. Mai multe experimente realizate pe șoareci și șobolani au arătat că lichidele foarte fierbinți, inclusiv apa, pot duce la dezvoltarea de tumori.

Nu consumați băuturi sau alimente foarte fierbinți

Cancerul la gât sau cancerul de esofag este a opta cea mai comună formă de cancer la nivel mondial și una dintre principalele forme de deces prin cancer, cu peste 400.000 de decese înregistrate anual. În afară de băuturile foarte fierbinți, există și alți factori de risc pentru cancerul de esofag:

  • Fumatul sau altă utilizare a tutunului,
  • Consumul intens de alcool,
  • Boala de reflux gastroesofagian (GERD), în care conținutul și acidul din stomac revin în esofag,
  • Esofagul Barrett, o afecțiune care afectează partea inferioară a esofagului și poate duce la cancer esofagian. Esofagul Barrett poate fi cauzat de reflux. În timp, acidul stomacal din esofag poate provoca modificări ale celulelor care cresc riscul de adenocarcinom.

Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a menționat că evaluarea privind băuturile fierbinți a fost realizată pe dovezi limitate pe oameni și animale, fiind necesare mai multe cercetări în acest sens. El i-a îndemnat pe consumatori să fie prudenți, să lase băuturile fierbinți să se mai răcească, transmițând totodată că sfatul OMS este să nu se consume mâncăruri sau băuturi atunci când acestea au temperaturi foarte ridicate.

Sfatul lui Ovidiu Bojor: așezați palma peste ceașca de cafea să verificați temperatura optimă

Feriţi-vă de prea fierbinte şi prea rece! Acesta este sfatul acad. Ovidiu Bojor. Supa, ceaiul, cafeaua, prea fierbinţi înseamnă 38 de grade, 39 de grade temperatura maximă, fiindcă la 40 de grade mor enzimele din cavitatea digestivă şi atunci suntem privaţi de aceste elemente foarte importante în  fenomenul de digestie.

„La 42 de grade, murim şi noi. Termometrul este foarte simplu. Cele două palme așezate pe castronul de ciorbă sau pe ceașca de cafea și când simțiți că nu vă mai frige puteți să ingerați”, precizează acad. Bojor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel