Sari la conținut

Ceaiuri care scad colesterolul și curăță arterele de depozitele de grăsimi

apa caldă scade colesterolul rău
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Ceaiuri care scad colesterolul. Ceaiul curăţă arterele, ajută la slăbit şi este o bună terapie împotriva stresului. Nutriţioniştii îl recomandă celor cu colesterolul crescut, persoanelor cu probleme de greutate, dar şi celor care suferă de insomnii.

Ceaiul verde sau de hibiscus, ceaiul alb sau cel de muşeţel sunt sortimente care vă ajută să reduceţi grăsimile din sânge. Totodată, ele accelerează metabolismul, ajutând la slăbit.

Pentru calmare, sunt recomandate ceaiurile de tei, lavandă, valeriană, coriandru, mentă, fenicul, cele din fructe de păducel şi cele din rădăcină de hamei. Spre deosebire de cafea, ceaiul nu creşte tensiunea şi nu excită sistemul nervos. Şi cardiacii pot beneficia de pe urma acestor „licori sedative”, deoarece ele irigă vasele de sânge

Condimentetele pot completa gustul

Specialiştii în nutriţie recomandă ceaiurile fierte, în locul celor îmbuteliate, pentru a evita excesul de calorii şi zahăr. Dintre toate tipurile de ceai sunt considerate pure ceaiurile: verde, negru, alb oolong şi pu-erh.

Pentru dimineaţă, este recomandat ceaiul negru, deoarece are cofeină şi înviorează, iar pentru restul zilei, puteţi încerca ceaiul verde, un bun tonic pentru organism. Pe acesta îl puteţi combina cu petale de trandafir, lămâie şi condimente. Veţi obţine un evantai întreg de arome. Ceaiurile pot fi condimentate cu piper, cuişoare şi scorţişoară, gustul fiind unul deosebit.

Benefic pentru plămânii expuşi fumului de ţigară

Obţinut din frunze fermentate, ceaiul negru conţine cea mai mare concentraţie de cofeină. Este benefic şi pentru plămânii expuşi fumului de ţigară şi reduce riscul producerii atacurilor cerebrale. Despre ceaiul alb specialiştii spun că are cele mai multe proprietăţi anticancer şi că este bun pentru slăbit, iar despre cel verde, că previne înfundarea arterelor, reduce riscul apariţiei bolilor de memorie şi pe cel al atacurilor de inimă.

De asemenea, studiile arată că ceaiul verde poate fi de folos în tratarea problemelor cu vezica urinară, stomacul ori pancreasul. Ceaiul pu-erh este obţinut din frunze îmbătrânite şi fermentate. Un studiu realizat pe animale a demonstrat că ceaiul pu-erh se asemănă ceaiului negru şi ajută la scăderea greutăţii şi a nivelului de colesterol.

Spre deosebire de cafea, ceaiul nu conţine grăsimi. Când cafeaua se încălzeşte treptat, se eliberează doi compuşi, gasol şi cafestol, care o fac mai bună la gust, dar şi mai nesănătoasă, principalul risc fiind creşterea grăsimilor din sânge. La ceai, nu există acest risc. Ca îndulcitor, mierea este cea mai bună soluţie.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel