joi, martie 30, 2023

Efecte secundare vaccin. Cei care au avut deja Covid sunt mai predispuși să se confrunte cu efecte secundare după vaccinare, potrivit unui nou studiu, publicat pe site-ul medRxiv

Studiul, care nu a fost încă evaluat inter pares, a descoperit că limfadenopatia (umflarea ganglionilor) post vaccin a apărut mult mai frecvent în rândul persoanelor care contractaseră anterior coronavirusul.

Te-ar mai interesa: Breaking News! Plăcinta dobrogeană este OFICIAL ro...

Risc de 4 ori mai mare de efecte adverse

Procentul care au dezvoltat acest efect secundar după vaccinare a fost de patru ori mai mare în rândul celor care au avut Covid (4% versus 1%). Și alte efecte secundare comune, cum ar fi febra, oboseala, durerile musculare și de articulații au fost mai comune în rândul celor care contractaseră anterior coronavirusul. 8% dintre aceștia au avut febră, comparativ cu doar 2% din cei care nu au avut Covid.

De asemenea, dureri musculare și de oboseală au fost raportate de 30%, respectiv 29% din cei care s-au vindecat de Covid, comparativ cu doar 15%, respectiv 20% în cazul persoanelor care nu au avut nici o infecție anterioară.

Te-ar mai interesa: Expunerea la Covid în uter poate crește riscul de ...

Cercetătorii care au realizat studiul mai spun că perioada care a trecut de la vindecare până la vaccinare nu a influențat severitatea efectelor secundare. De asemenea, ei afirmă că nu au descoperit nici o corelație legată de Covidul de lungă durată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private