duminică, mai 16, 2021

Efecte secundare vaccin. Cei care au avut deja Covid sunt mai predispuși să se confrunte cu efecte secundare după vaccinare, potrivit unui nou studiu, publicat pe site-ul medRxiv

Studiul, care nu a fost

încă evaluat inter pares, a descoperit că limfadenopatia (umflarea ganglionilor) post vaccin a apărut mult mai frecvent în rândul persoanelor care contractaseră anterior coronavirusul.

Risc de 4 ori mai mare de efecte adverse

Procentul care au dezvoltat acest efect secundar după vaccinare a fost de patru ori mai mare în rândul celor care au avut Covid (4% versus 1%). Și alte efecte secundare comune, cum ar fi febra, oboseala, durerile musculare și de articulații au fost mai comune în rândul celor care contractaseră anterior coronavirusul. 8% dintre aceștia au avut febră, comparativ cu doar 2% din cei care

nu au avut Covid.

De asemenea, dureri musculare și de oboseală au fost raportate de 30%, respectiv 29% din cei care s-au vindecat de Covid, comparativ cu doar 15%, respectiv 20% în cazul persoanelor care nu au avut nici o infecție anterioară.

Cercetătorii care au realizat studiul mai spun că perioada care a trecut de la vindecare până la vaccinare nu a influențat severitatea efectelor secundare. De asemenea, ei afirmă că nu au descoperit nici o corelație legată de Covidul de lungă durată.

Ultimele stiri

Parteneri