Sari la conținut

Cel mai bun aliment pentru stomac. Mihaela Bilic: Blochează bacteria Helicobacter pilori, cauzatoare de cancer gastric

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Mihaela Bilic

Din cuprinsul articolului

Știai care e cel mai bun aliment pentru stomac? Alimentația este un element fundamental care ne poate face mai puternici sau, dimpotrivă, ne poate afecta în mod semnificativ sănătatea.

În timp ce anumite produse ne pot afecta sănătatea, există anumite alimente care sunt adevărate comori pentru organism. Acestea sunt numite superalimente și, adesea, sunt bogate în mai mulți nutrienți decât alimentele obișnuite.

Leguma care previne cancerul și ulcerul

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie leguma minune care luptă împotriva cancerului și ulcerului: broccoli. Iată de ce este o legumă de nelipsit în dietă!

„Broccoli pentru durerile de stomac

În 2005 Barry Marshall și John Warren au primit premiul Nobel pentru descoperirea relației dintre Helicobacter pilori și bolile de stomac. 3/4 dintre ulcerele de stomac și aproape toate ulcerele de intestin se datorează unei infecții cu o bacterie, nicidecum acidității gastrice cum se credea în trecut.

Nimeni nu a crezut că la un pH=2, așa cum avem în stomac, vreo formă de viață ar putea supraviețui. Ei bine, Helicobacter pilori nu doar că trăiește, dar mai face și stricăciuni! Bacteria aderă la mucoasa gastrica și fragilizează bariera protectoare a peretelui intestinal. Rezultatul: sucul gastric acid erodează treptat celulele submucoase și ulcerul e instalat.

Interesant este că mai mult de jumătate din populația globului are prezent Helicobacter pilori în stomac, însă doar unul din cinci purtători va dezvolta mici leziuni inflamatorii de tip ulcer. Vestea bună este că tratamentul antibiotic distruge bacteria agresoare și pune capăt tulburărilor digestive. Vestea și mai bună e că în curând antibioticele ar putea fi înlocuite de un extract concentrat din broccoli.

Sulforafanul este substanța capabilă să blocheze enzimele care îi permit bacteriei Helicobacter pilori să neutralizeze aciditatea gastrica și să se fixeze de mucoasa stomacului. Așa că broccoli nu este doar leguma numărul unu în protecția anticancer, ci și un “dușman de moarte” pentru bacteriile cauzatoare de ulcer”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel