Sari la conținut

Cel mai complex transplant din lume. Un bărbat mutilat într-un incendiu a primit o față nouă

Un pompier a cărui față a fost arsă foarte grav acum 14 ani a primit cel mai complicat transplant de față din lume, conform unui anunț făcut luni de Centrul Medical Langone din NYU, unde a avut loc operația.

Fața lui Patrick Hardison a fost arsă în timp ce acesta lucra ca pompier voluntar în Senatobia, Mississippi, pe 5 septembrie, 2001. Hardison, care avea 27 de ani pe vremea aceea, încerca să găsească o femeie captivă în clădirea în flăcări, când s-a prăbușit acoperișul peste el și i-a topit masca de gaze. A scăpat sărind pe fereastră, dar fața i-a fost distrusă în asemenea hal încât n-a mai putut fi recunoscut.

„Nu aveam idee cine e până nu l-am băgat în ambulanță și m-a tras spre el și mi-a zis: ‚Să ai grijă de Chrissi și de copii'”, a povestit colegul său pompier Bricky Cole. „Atunci am știut cine era pe targă. A fost o zi cumplită.”

Hardison și-a pierdut pleoapele, urechile, buzele, părul și a suferit arsuri grave pe gât și pe piept. A trecut prin mai mult de șaptezeci de operații, dar n-a reușit să revină la viața normală de dinainte de accident. Deși doctorii i-au pus pe față grefe de piele de pe picioare, Hardison a rămas cu cicatrici care îi cauzau durere de câte ori mânca sau încerca să vorbească.

Timp de 14 ani, Hardison a avut proteze la urechi și a umblat cu ochelari de soare și șapcă. Copiii lui cei mai mici nu i-au cunoscut fața înainte de cicatrici.

Un coleg de la Pompieri i-a sugerat să aplice pentru un transplant de față în 2012 și așa a ajuns Hardison în contact cu dr. Eduardo Rodriguez, care lucra la Universitatea din Maryland înainte să se transfere la centrul medical Langone NYU, la departamentul de chirurgie plastică.

Doctorii i-au zis lui Hardison că după transplantul de față va avea șanse de supraviețuire 50/50. Rodriguez a menționat că unul dintre colegii lui din Franța a încercat un astfel de transplant acum zece ani, dar pacientul a murit.

„Operația nu e pentru oricine”, a zis el luni la o prezentare în care a anunțat succesul operației. „E pentru indivizi foarte curajoși.”

În luna august 2014, Hardison a fost plasat pe lista de așteptare pentru un transplant facial. Dar a fost greu de găsit un donator potrivit pentru că trebuia să aibă aceeași grupă de sânge, aceeași colorație facială și aceeași osatură ca a lui Hardison. În plus, nu toate familiile donatorilor de organe sunt de acord cu acest tip de donație.

„Să sperăm că voi avea noroc curând”, a declarat Hardison înainte de operație. „Când va veni ziua aceea, sper ca familia donatorului să fie puternică pentru că nu-mi pot imagina cum e să pierzi pe cineva tânăr și să fii de acord să-i donezi fața.”

A durat peste un an ca să apară donatorul potrivit. David Rodebaugh, 26 de ani, artist și ciclist din Brooklyn, a fost declarat în comă cerebrală în urma unui accident de bicicletă din vara trecută. Când mama lui a fost întrebată dacă e de acord să-i doneze fața, a fost de acord fără să ezite, conform spuselor lui Helen Irving de la centrul de donare de organe LiveOnNY.

„Fiul ei își dorise dintotdeauna să fie pompier”, a zis Irving. A adăugat că și inima, ficatul, oasele și ochii lui Rodenbaugh au fost donate celor de pe lista de așteptare pentru transplanturi.

Operația, care s-a încheiat pe 15 august, a durat 26 de ore și a implicat peste o sută de doctori și asistente. Hardison ia medicamente ca să-și ajute sistemul imunitar al corpului să nu respingă noul țesut. Deși numărul medicamentelor pe care le ia va scădea în timp, tot va trebui să ia o parte din ele pentru tot restul vieții.

Înainte de această procedură, au mai existat nouă alte transplanturi de față și unul de scalp în Statele Unite, conform Rețelei de Donare de Organe, care are contract cu guvernul federal penru alocarea de organe pentru transplant. Operația a fost istorică, susține spitalul, pentru că a inclus scalpul întreg, urechile, canalele urechilor, structurile osoase și pleoapele. Deși s-au mai făcut transplanturi de pleoape și la alte persoane, acesta a fost primul efectuat pe o persoană care nu era nevăzătoare.

„Operația lui a setat noi standarde pentru transplantul facial și va servi drept un instrument de învățare uimitor”, a zis Rodriguez. „Mă simt încurajat de succesul operației, în special de transplantul de pleoape și de restabilirea mecanismului de clipire a lui Patrick. E o realizare care va influența viitorul medicinei.”

Costurile medicale s-au situat între 850 000 și un milion de dolari, a adăugat el, și au inclus tratamentul dinainte și de după operație. Costurile au fost acoperite de o bursă a centrului medical Langone NYU.

După zece zile, Hardison a avut, în sfârșit, voie să se uite în oglindă. La scurt timp după, a venit familia să-l viziteze. Rodriguez a zis că acum o consideră fața lui.

„Ne-a copleșit emoția când am mers cu el la un magazin să-și cumpere haine. Nimeni nu s-a holbat la el, toată lumea l-a tratat normal”, a zis Rodriguez la conferința de presă de luni.

„Mi-au dat mai mult decât o față nouă. Mi-au oferit o nouă viață”, a zis Hardison într-o declarație.

Au trecut 93 de zile de la operație, a zis Rodriguez, iar corpul lui Hardison nu dă semne că ar respinge fața transplantată, ceea ce se întâmplă de obicei la nouăzeci de zile după operație. În ianuarie sau februarie, Hardison va suferi o nouă operație pentru definirea ochilor și a buzelor, după ce i se va reduce inflamația feței.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel