Sari la conținut

Cel mai frecvent semn al cancerului de prostată. Bărbații trebuie să aibă mare grijă

Principalul simptom al prostatitei este durerea pelviană
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cel mai frecvent semn al cancerului de prostată. Potrivit medicilor, mărirea non-canceroasă a prostatei  poate provoca simptome supărătoare ale tractului urinar inferior. Bărbații trebuie să aibă mare grijă la consumul de alcool.

Glanda prostatică este o parte a sistemului reproducător masculin,  produce lichidul care transportă spermatozoizii în timpul ejaculării. Situată sub vezica urinară, în fața rectului, prostata este un organ de dimensiunea unei nuci care continuă să crească pe măsură ce bărbatul îmbătrânește, motiv pentru care bărbații în vârstă au o prostată mai mare decât bărbații mai tineri.

Semn cancer prostată

Prostată mărită

Mărirea non-canceroasă a prostatei se numește hiperplazie benignă de prostată și este foarte frecventă. Ea poate provoca simptome supărătoare ale tractului urinar inferior, cum ar fi nevoia frecventă de a urina, trezirea în timpul nopții pentru a urina, dificultăți la urinare și senzația că nu a fost eliminat tot la finalul urinării.

Cum sunt afectați bărbații?

Prostata mărită poate cauza probleme sexuale bărbaților. O astfel de problemă include disfuncția erectilă. Aceasta se referă la incapacitatea de a obține și de a menține o erecție suficientă pentru sex în cel puțin 25% din situații. Alte probleme de sănătate sexuală includ reducerea apetitului sexual și scăderea satisfacției sexuale.

Disfuncția erectilă în cancerul de prostată

Debutul brusc al disfuncției erectile ar putea fi un semn al cancerului de prostată. Este important o evaluare medicală imediată dacă te confrunți cu această situație. Disfuncțiile erectile pot apărea și după terapia pentru cancerul de prostată. Aceasta include intervenții chirurgicale, radioterapie și terapie hormonală.

Examineare regulată

Bărbații ar trebui să-și examineze regulat prostata, mai ales dacă sunt mai în vârstă și sunt expuși riscului. Este important să faceți un screening pentru a exclude cancerul. În general, bărbații ar trebui să solicite asistență medicală dacă prezintă orice simptome legate de o prostată mărită.

Medicul te poate informa legat de opțiunile de tratament, de modificări ale stilului de viață și opțiuni chirurgicale care pot ajuta la reducerea simptomelor asociate cu o prostată mărită. Cu un tratament adecvat, bărbații își pot menține viața sexuală activă.

Potrivit „Prostate Cancer UK”, modificările stilului de viață pentru a atenua simptomele unei prostate mărite includ:

    • Fără alcool;
    • Renunțarea la îndulcitori și băuturilor gazoase
    • Renuințarea la alcool înainte de culcare
    • O greutate sănătoasă
    • Sport în mod regulat și exercițiile Kegel (ajută la îmbunătățirea simptomelor asociate cu o prostată mărită)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel