Sari la conținut

Cel mai în vârstă bărbat din SUA a murit, la 110 ani. A mers zilnic 5 km pe jos și a evitat apa îmbuteliată

Morrie Markoff
Sursa foto: People
Cel mai in varsta barbat din SUA a murit la 110 ani

Cel mai în vârstă bărbat din SUA a murit, la 110 ani. Morrie Markoff, cel mai longeviv bărbat din America, a urmat o dietă în mare parte vegetariană, nu a folosit plastic și nu a avut nicio tulburare neurologică precum demența sau Alzheimer.

Morrie Markoff, considerat cel mai în vârstă bărbat din Statele Unite, a murit la 110 ani, pe 3 iunie.

Morrie Markoff
Sursa foto: USA Today

Creierul celui mai în vârstă american va fi donat științei

La momentul morții sale, Markoff nu suferise niciun declin cognitiv din cauza unor boli precum demența sau boala Alzheimer, care sunt legate de îmbătrânire.

„Nu m-am gândit prea mult la asta până când a murit”, spune fiica lui, Judith Markoff Hansen, în vârstă de 83 de ani, pentru People. „M-am trezit și m-am gândit: „Ce se va întâmpla cu creierul tatălui? Acest creier fabulos.”

Judith Markoff Hansen a dezvăluit  că tatăl ei obișnuia să facă glume pe faptul că nu-și poate dona organele, pentru că „sunt pre bătrâne”,  dar ea nu se gândise să-i sugereze până acum să-și doneze creierul.

O căutare online a condus-o la Brain Donor Project, o organizație nonprofit care își propune să crească oferta de creiere umane post-mortem donate pentru cercetare științifică.

„Oamenii de știință cred că acesta este cel mai vechi creier sănătos din punct de vedere cognitiv care a fost donat vreodată. Ceea ce este extraordinar”, spune Tish Hevel, CEO al Brain Donor Project, pentru PEOPLE.

Morrie Markoff
Sursa foto: morriemarkoff.wordpress.com

Cel mai în vârstă bărbat din SUA a băut apă de la robinet până la 110 ani

Morrie Markoff a fost un blogger, scriitor, artist și supercentenar american. A fost cel mai bătrân om în viață verificat din Statele Unite și cel mai bătrân blogger activ cunoscut din lume. S-a născut în ianuarie 1914 și a murit în iunie 2024. S-a născut în Bronx, dar s-a mutat la Silver Lake, California, unde a lucrat ca vânzător și mașinist

Fiica sa a subliniat stilul de viață sănătos al tatălui ei, împărtășind că el și mama ei, Betty, au mâncat în mare parte alimente vegetariene, au băut rar alcool, au rămas activi și au învățat constant.

„Era doar o persoană incredibil de curioasă. Era foarte interesat de știință. La un moment dat s-a abonat la Scientific American, deși tatăl meu era un bărbat doar cu opt clase”

Ea a spus că tatăl ei și regretata mama ei, care au murit la vârsta de 103 ani, „au mers pe jos aproape 5 kilometri pe zi, până la 90 de ani”. Cel mai în vârstă american și soția sa obișnuiau să mănânce mâncăruri foarte simple și nu au mâncat fast-food.

„N-au băut niciodată suc și nici n-au mâncat fast food. Chiar și prăjiturile cumpărate din magazin au fost puțin greu de găsit.”

Hansen a dezvăluit, de asemenea, să sublinieze că „mama a evitat toată moda aceea a apei îmbuteliate”, explicând că tatăl ei a avut încredere în știință și în testele de rutină ale aprovizionării cu apă din Los Angeles.

„Au băut multă apă, dar întotdeauna de la robinet.

Dacă l-ai întrebat pe Markoff, totuși, Hansen spune că ar spune că secretul pentru a trăi mult este „Să o luăm mereu de la capăt, să fim interesați de lucruri și să mergem pe jos mult. Și să nu bem apă din sticle de plastic.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel