Sari la conținut

Cel mai puternic remediu împotriva tusei. Planta care menține plămânii sănătoși și curăță sângele

Cunoscut de sute de ani pentru efectele sale, ”Trei-frați-pătați” ajută la menținerea sănătății pielii, contribuie la eliminarea toxinelor și susține funcționarea normală a tractului respirator. Ceaiul din tulpinile florifere a fost folosit dintotdeauna contra tusei și pentru ”curățarea sângelui”, iar planta în întregime a fost folosită ca diuretic, depurativ și expectorant, conform surse mai sus amintite. În unele zone din Munții Apuseni planta se fierbea cu prune uscate, formă sub care era utilizată pentru vindecarea durerilor de stomac.

”Trei-frați-pătați” favorizează eliminarea toxinelor din organism, secreția bilei, este recomandată în tratamentul tusei, bronșitelor, rinitelor și rinosinuzitelor alergice, unor afecțiuni renale, al eczemelor, acneei, dermatozelor, al psoriazisului, precum și în cazuri de constipații ușoare (are efect laxativ).

În uz intern, se folosește sub formă de infuzie combinată sau macerat și este recomandată pentru diminuarea reacțiilor alergice. Se beau două-trei căni pe zi (de regulă două lingurițe de plantă la o cană cu apă), în cure cuprinse între trei săptămâni și două luni, de regulă pe stomacul gol. Cura este recomandată pentru perioada primăverii. Tot sub formă de infuzie este recomandată și suferinzilor de astm, de reumatism, de hipertensiune arterială.

Decoctul de plantă este indicat în cazurile de tuse cu multe secreții, în astmul în fază acută și în bronșită, contribuind la fluidificarea și eliminarea secrețiilor bronșice.

În uz extern, infuzia este indicată pentru tratarea dermatozelor, precum și în spălături nazale. Dermatozele pot fi vindecate și cu ajutorul unor comprese cu ceai din această plantă.

În ceea ce privește reacțiile adverse acestea nu există, cu condiția respectării dozelor zilnice recomandate. În caz contrar pot apărea vărsături, diaree, stări de greață, iritații la nivelul pielii.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel