Sari la conținut

Cel mai sănătos desert de vară: menține sănătatea tiroidei și previne cancerul și bolile de inimă

Pepenele galben este unul dintre cele mai gustoase fructe, fiind și o bogată sursă de vitamine și energie, un adevărat izvor de sănătate.

Dintre componentele pepenelui galben, cele mai importante sunt vitaminele A, C, E, B3, B5, B6, B9, glucidele, lipidele, fibrele, magneziul și calciul. De asemenea, fructul este sărac în calorii și conține fibre.

Pentru a beneficia din plin de proprietățile sale nutritive este bine să-l consumăm în stare proaspătă.

Pepenele galben este un foarte bun hidratant și revigorant, conținutul de apă fiind de peste 95%. Astfel, ajută la hidratarea și detoxifierea eficientă a organismului, putând fi consumat în acest scop în cure de o zi sau de două zile pe săptămână, perioadă în care se consumă exclusiv pepene galben.

Potasiul care se regăsește în concentrații mari în pepenele galben este un mineral esențial pentru organism, necesar pentru aproape toate procesele fiziologice. Potasiul joacă un rol important în funcționarea corectă a mușchilor și a inimii. Este esențial și pentru funcționarea tractului gastrointestinal.

Vitamina B6 sau piridoxina se găsește în abundență în pepenele galben, din această cauză pepenele galben este deosebit de util pentru cei care au afecțiuni ale sistemului nervos periferic, dar și pentru sănătatea și buna funcționare a sistemului nervos central.

Pepenele galben reprezintă o sursă excelentă de acid folic, unul dintre micronutrienții de bază ai complexului de vitamine B, necesar pentru dezvoltarea celulară și menținerea sănătății celulelor corpului. Tot acidul folic împiedică instalarea anemiei și previne malformațiile congenitale.

Pepenele galben este o sursă importantă de vitamina K, la fel ca pepenele verde. De aceea, pepene galben este deosebit de util pentru cei care suferă de retenție hidrosalină și de afecțiuni cardiovasculare.

Pepenele galben este bogat în carotenoizi, pigmenții galbeni, portocalii sau roșii sintetizați de multe plante. Potrivit Institutului Linus Plauling, aportul crescut de carotenoizi din fructe precum pepenele galben diminuează riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare și a unor tipuri de cancer. Flavonoizii conținuți de pepenele galben (betacaroten, luteina, zeaxanthina și criptoxantina) au capacitatea de a proteja celulele și alte structuri fiziologice de radicalii liberi. Două tipuri de carotenoizi din pepenele galben, luteina și zeaxantina, sunt necesare pentru funcționarea corectă a vederii.

Potrivit unor studii ale cercetătorilor francezi, pulpa fructului de pepene galben conține principii active cu structură asemănătoare tirozinei, care pot modifica activ secreția glandei tiroidei. Mai exact, aceste substanțe influențează direct iodarea tirozinei, procesul care ajută la fabricarea hormonilor tiroidei în țesutul glandei, ajutând astfel la buna funcționare a glandei tiroide.

Pepenele galben furnizează totodată și o cantitate importantă de vitamina C, cu rol în creșterea și regenerarea țesuturilor corpului. Are de patru ori mai multă vitamina C decât ruda sa cu miez roșu, vitamină care menține sistemul imunitar puternic și ajută la formarea colagenului — proteina folosită de organism pentru formarea țesutului cutanat, a tendoanelor, ligamentelor și a vaselor de sânge.

Pepenele galben conține fibre în cantitate mai mare decât cel verde, fiind un bun stimulator și reglator digestiv. Pepenele galben poate fi oricând consumat în cadrul unei diete de slăbit, datorită conținutului foarte redus de calorii, dar și a senzației de sațietate pe care o provoacă rapid, datorită fibrelor.

Pepenele galben este una din cele mai importante surse naturale de vitamina A. Doar 100 de grame de pepene galben asigură 112% din doza zilnică recomandată de vitamina A, una dintre cele mai mari valori înregistrate de fructe. Consumul fructelor bogate în vitamina A s-a dovedit a fi eficient și în protecția organismului împotriva cancerului pulmonar și oral.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: