miercuri, octombrie 5, 2022

Laptele de măgăriță, bogat în calciu, este recomandat celor cu intoleranță la laptele de vacă. Ameliorează tusea seacă și chiar astmul, spun medicii. Pentru a nu-și pierde calitățile, trebuie consumat nefiert, iar spre deosebire de laptele de vacă, poate fi păstrat la rece chiar și o lună.

Laptele de măgăriţă se dovedeşte a fi o alternativă viabilă pentru bebeluşii şi copiii care suferă de alergie la laptele de vacă. Medicul Giovanna Monti, pediatru şi şeful Departamentului de Alergii de la Spitalul Turin’s St. Anna, studiează efectele laptelui de măgăriță asupra bebeluşilor din 2004. „Am folosit laptele mai mult pentru copiii care sunt alergici la anumite proteine din laptele de vacă, proteine care se găsesc şi în laptele praf. Cel de magăriţă este foarte apropiat de cel uman”, a explicat medicul pentru bbc.co.uk.

Te-ar mai interesa: Schimbări dramatice: Ochii spun cât mai ai de trăi...

Previne problemele digestive şi conţine omega 3 şi 6

Medicii susţin că acest tip de lapte are un nivel ridicat de omega 3 şi 6, nutrienţi care se găsesc şi în uleiul de peşte, şi poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol. În plus, laptele de măgăriţă este extrem de bogat în calciu (ceea ce este foarte important pentru copiii mici) şi conţine o enzimă numită Lysozeme, care poate proteja copiii de infecţiile gastrointestinale.

Dr. Madalina Indrie, medic Specialist Diabet, Nutritie si Obezitate: „Are o biodisponibilitate a lipidelor mai buna, proteinele sunt in cantitate mai mica. Acest lucru da o toleranta ridicata, ce se traduce printr-o cantitate mai mare de acizi grasi Omega 3 si raportul da proprietati antiinflamatoare a laptelui.”

Te-ar mai interesa: Descoperire istorică despre cei care se abțin de l...

Tradiţie românească: leac pentru tusea care nu trece!
În România, în tradiţia populară acest tip de lapte se recomandă pentru tratarea tusei copiilor, care nu trece cu produsele medicale obişnuite şi care durează perioade foarte lungi de timp.

Face tenul catifelat şi tratează sângerările nazale
Folosirea laptelui de măgăriţă nu este o idee apărută recent. În anul 460 Î. H, părintele medicinei, Hipocrate, prescria acest tip de lapte pentru o mulţime de situaţii, de la muşcături de şarpe la sângerări nazale. Vechii greci îl foloseasu şi în hrana copiilor, în timp ce romanii îl creditau cu proprietăţi cosmetice, fiind recunoscut pentru faptul că făcea tenul catifelat. Legenda spune că inclusiv Cleopatra se îmbăia în lapte de măgăriţă pentru a-şi păstra frumuseţea.

Te-ar mai interesa: Așa apare cancerul. Preot: Lovim în organe în func...

Până în secolul 19, în Marea Britanie, laptele de măgăriţă era vândut ca alternativă la cel uman. Producătorii se plâng însă că acest tip de lapte nu este uşor de produs pe scară largă. „Măgarița produce o cantitate mult mai mică de lapte decât vaca, un litru pe zi (faţă de 10 litri o vacă). În plus, laptele poate fi muls numai şase luni după ce vine puiul pe lume şi numai dacă puiul stă în preajmă. Toate aceste limitări fac ca laptele de măgăriţă să rămână un produs de nişă”, explică Davide Borghi, care conduce ferma din Montebaducco, Italia.

Te-ar mai interesa: Boala care afectează femeile, e cumplită! Și Regin...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private