marți, iunie 28, 2022

Cel mai vârstnic maratonist. Vârsta nu ar trebui să limiteze pe nimeni care vrea să se apuce de sport. Aceasta este mentalitatea pe care o are Fauja Singh, cel mai vârstnic maratonist din lume. Născut în aprilie 1911, în Punjab, India, Singh s-a mutat în Anglia, unde a participat la multe maratoane, de-a lungul vieții. Dar alergatul nu a fost inițial o opțiune pentru el.

Picioarele lui Singh erau atât de slabe încât nu a putut merge până la vârsta de 5 ani. În cele din urmă, a devenit mai puternic, iar la 89 de ani a alergat primul său maraton, la Londra. Cum a reușit să se transforme într-un atlet puternic, un bărbat care abia putea merge, în anii adolescenței? Potrivit Religion News, Fauja Singh spune că cheia unei vieți lungi și echilibrate este alimentația hrănitoare.

Te-ar mai interesa: Horoscop Iulie. Cât de norocoși sunt nativii acest...

Urmează o dietă vegetariană și evită mâncărurile ultraprocesare

Fauja este vegetarian și a încurajat oamenii de toate vârstele să facă exerciții fizice și să mănânce sănătos. De asemenea, a sprijinit People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) în campanii de susținere a dietelor vegetariene.

Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au încercat să demonstreze că dieta vegetariană are unele beneficii mari care ar putea prelungi viața. Autorii au examinat obiceiurile alimentare auto-raportate ale adulților sănătoși din Regatul Unit, cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani. Grupul de 166.516 de oameni a fost împărțit în vegetarieni și consumatori de carne.

Te-ar mai interesa: Cum să pierzi grăsimea viscerală: Factorul non-die...

Cercetarea a arătat că, în ciuda factorilor de risc comuni de vârstă, sex, educație, etnie, obezitate, fumat și consumul de alcool, vegetarienii au arătat niveluri „semnificativ mai scăzute” a 13 biomarkeri. Aceștia au inclus colesterolul total, colesterolul LDL (rău) și proteinele legate de bolile cardiovasculare.

De asemenea, este important de subliniat că, deși susține vegetarianismul, cel mai bătrân alergător din lume a urmat o dietă sănătoasă și hrănitoare. Asta presupune să nu consumi alimente ultraprocesate, ceea ce poate crește riscul de mortalitate.

Te-ar mai interesa: Medic: La ce riscuri se expun persoanele care își ...

Deși, nu mai concurează activ și nu mai participă la maratoane, Singh a alergat până când a ajuns la 100 de ani. El a deținut multe recorduri mondiale legate de vârstă, inclusiv alergarea de 100 de metri și maratonul pentru bărbați peste 100 de ani. Astăzi, Singh continuă să rămână activ mergând aproximativ cinci mile pe zi prin cartierele londoneze. El încă preferă să se plimbe ca mijloc de transport, dar are o pasiune pentru motocicletele de curse.

Te-ar mai interesa: Câte vieți a salvat vaccinul anti-covid la nivel m...

Toți banii pe care i-a obținut din sponsorizări datorită faimei sale, i-a donat unor organizații caritabile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private