Sari la conținut

Cele 10 simptome ale unui atac cerebral pe care toată lumea ar trebui să le cunoască

Accident vascular cerebral
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Accident vascular cerebral

Simptome ale accidentului vascular cerebral. Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai periculoase afecţiuni cu care te poţi confrunta de-a lungul vieţii, motiv pentru care este important să detectezi problema imediat ce organismul îţi transmite primele semnale că ceva este în neregulă.

Dacă vei ştii să recunoşti simptomele accidentului vascular cerebral poţi acţiona rapid, pentru a diminua efectele negative ale acestuia asupra stării de sănătate.

Simptome ale accidentului vascular cerebral

  1. Afectarea vederii

Problemele de vedere precum vederea înceţoşată sau vederea dublă reprezintă un indicator important al AVC-ului. Acest simptom apare în 44% din cazuri.

  1. Confuzie sau dificultate la vorbire

AVC-ul poate afecta capacitatea de exprimare şi de înţelegere. Acest simptom apare în 72% dintre cazuri.

  1. Amorţirea unui braţ sau unui picior

Amorţirea braţelelor sau picioarelor este un simptomn comun al AVC-ului. De obicei, membrele afectate sunt cele din partea opusă zonei creierului unde apare accidentul vascular.

  1. Ameţeală sau pierderea echilibrului

Ameţeala, greaţa sau pierderea echilibrului se numără printre simptomele AVC-ului.

  1. Durere

Durerea nu este un simptom comun al accidentului vascular. Dacă durerea apare subit la nivelul braţelor, picioarelor sau pieptului poate indica aparitia AVC-ului. Potrivit studiilor, aceste simptome neobişnuite apar mai ales în cazul femeilor.

  1. Durere de cap puternică

Durerea foarte puternică de cap, poate fi de asemenea, un simptom al accidentului vascular. Acest semn apare, de obicei în cazul persoanelor tinere şi al femeilor.

  1. Amorţirea feţei

Accidentul vascular cerebral poate provoca leziuni ale creierului care ar putea determina privarea acestuia de oxigen şi sânge. Un accident vascular cerebral va cauza deseori amorţeală în unele zone ale corpului, în funcţie de partea creierului afectată de lipsa de oxigen. În cazul în care nervii conectaţi la nivelul feţei sunt lipsiţi de oxigen, poate interveni paralizia facială parţială sau totală. Dacă o persoană simte amorţeală la nivelul feţei, alături de slăbiciune a membrelor pe o anumită parte a corpului, acesta ar putea fi indiciul unui accident vascular.

  1. Stare de oboseală bruscă

Iţi desfăşori activităţile ca în orice altă zi, însă deodată te loveşte o stare de oboseală inexplicabilă şi tot ce îţi doreşti este să te aşezi în pat şi să dormi. Această situaţie poate masca prezenţa unui accident vascular cerebral, mai ales atunci când organismul tău este asaltat şi de alte simptome clasice.

  1. Sughiţ

Sughiţul apare ca urmare a contracţiilor diafragmei, contracţii care sunt controlate de anumiţi nervi ai creierului. În momentul în care aceşti nervi sunt afectaţi de atacul cerebral, declanşează apariţia sughiţului.

  1. Palpitaţii

Palpitaţiile apar, de obicei, în momentul în care există un motiv bine întemeiat, cum ar fi o sperietură zdravănă, efort fizic susţinut sau o emoţie puternică. Dacă te confrunţi subit şi fără motiv cu palpitaţii, este posibil să suferi un accident vascular cerebral. Palpitaţiile sunt însoţite şi de alte simptome clasice ale atacului cerebral.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel