Sari la conținut

Cele 5 simptome care îți arata că ai probleme cu ficatul: îngrijorător, cercetările avertizează…

leguma care ajuta ficatul
Sursă foto: Getty Images
leguma care intinereste ficatul

5 simptome care îți arata că ai probleme cu ficatul. Cunoașterea simptomelor bolilor hepatice este crucială. Detectarea timpurie poate opri progresia.

Semne de avertizare ale bolii ficatului gras

Dr. Alla Yuzhnov, hepatolog, a împărtășit cinci semne de avertizare ale bolii hepatice grase care pot fi văzute pe față. Acestea includ: piele galbenă și ochi galbeni, roșeață a pielii, fire cu vene mici, rozacee, aspect ceros al pielii.

Boala hepatică nu se prezintă întotdeauna cu simptomele sale tipice în stadiile incipiente și, ca urmare, este adesea diagnosticată într-un stadiu tardiv.

„În mod îngrijorător, cercetările avertizează că mai mult de unul din trei adulți trăiesc cu boli hepatice, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă, cancer sau diabet de tip 2. Cunoscut sub numele de ficat gras, sau pe scurt NAFLD, poate fi cauzat de obezitate, glicemie crescută și niveluri ridicate de grăsimi în sânge, care sunt adesea exacerbate de alegerile necorespunzătoare ale stilului de viață”, a adăugat medicul, potrivit Actualno.

Citeste si:

Simptomele bolii hepatice

„De obicei nu provoacă probleme vizibile în stadiile incipiente, simptomele pot apărea atunci când organul este disfuncțional”, spune hepatologul. Aceste simptome apar atunci când organul nu își îndeplinește funcțiile și încearcă să se curețe de diferitele deșeuri și toxine.

„Icterul, care face ca pielea și ochii să se îngălbenească, apare din cauza nivelului crescut de bilirubină din organism”, a spus medicul.

semne ficat gras
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Dacă organul încetează să funcționeze corespunzător, bilirubina nu va fi eliberată corespunzător. Dacă pigmentul biliar maro-galben este mai mare decât se aștepta, culoarea pielii și albul ochilor se pot schimba.

„Simptomele oculare se găsesc în stadiile ulterioare ale bolii hepatice, așa că ar trebui să solicitați asistență medicală dacă începeți să le observați”, spune medicul.

Expertul adaugă că „respectarea unei alimentații sănătoase și limitarea consumului de alcool sunt pași „importanti” spre menținerea sănătății și funcției organului în cauză”.

Medicul enumeră, de asemenea, alimentele care pot duce la boli ale ficatului gras – de la chipsuri până la burgeri grasi cu ketchup. Dacă una din cinci mese este fast-food, atunci ai un risc mai mare de a dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD), explică expertul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.