Sari la conținut

Cele cinci semne de avertizare timpurii ale cancerului pancreatic care ar putea să îți salveze viața

Legenda emisiunii Jerry Springer a murit la vârsta de 79 de ani la doar câteva luni după ce a fost diagnosticat cu cancer pancreatic – una dintre cele mai mortale forme ale bolii.

Cancerul pancreatic a fost numit „ucigaș tăcut” din cauza cât de ușor este să treci cu vederea simptomele. În timp ce ratele de deces ale multor tipuri de cancer au scăzut dramatic în timp, ratele de supraviețuire ale cancerului pancreatic sunt încă alarmant de scăzute.

O parte a problemei este că majoritatea diagnosticelor apar după ce cancerul a metastazat sau s-a răspândit. Doar 13% dintre cazuri sunt limitate la stadiul lor incipient, potrivit Institutului Național al Cancerului (NCI) din Marea Britanie.

Astfel de cancere sunt greu de detectat în stadiile inițiale, deoarece simptome precum durerea de stomac și problemele intestinale sunt ușor de omis sau pot fi atribuite altor probleme de sănătate.

Un sondaj din 2022 realizat de Pancreatic Cancer Action Network a constatat că 83% dintre adulți nu sunt conștienți de semnele bolii. Deși nu există o metodă standard de screening pentru cancerul pancreatic, experții subliniază că identificarea simptomelor timpurii ar putea salva vieți.

Icter

Icterul, îngălbenirea pielii și a ochilor, este unul dintre cele mai frecvente simptome precoce ale cancerului pancreatic.

Este cauzată de acumularea de bilirubină, o substanță maro-gălbuie produsă de ficat. Ficatul eliberează bilă, un fluid menit să ajute digestia, care conține bilirubină.

În funcția normală a ficatului, bila se deplasează prin canale în intestin și ajută la descompunerea grăsimilor.

Cu toate acestea, atunci când canalele biliare devin blocate, bilirubina se acumulează, îngălbenind pielea și ochii.

Acest lucru se întâmplă deoarece pancreasul este aproape de canalul biliar comun al organismului, astfel încât tumorile apasă pe canal, chiar și atunci când sunt încă mici și nedetectabile la scanări.

Cu toate acestea, tumorile din partea inferioară a pancreasului nu apasă pe canal până nu s-au răspândit în organul, ceea ce se întâmplă în etapele ulterioare ale bolii.

Cancerul pancreatic poate metastaza și la ficat.

Alte semne de icter includ urina închisă la culoare, scaune deschise sau grase și mâncărimi ale pielii.

Dureri de stomac

Cancerele care se formează inițial în corp sau în părțile inferioare ale pancreasului pot crește rapid, apăsând asupra organelor din apropiere.

Acest cancer apasă și asupra nervilor din jurul acelor organe.

Unul dintre organele din apropiere este stomacul.

Pancreatic Action Network estimează că aproximativ 70% dintre pacienți experimentează această durere în momentul diagnosticării.

La început, poate să vină și să plece, devenind mai rău pe măsură ce vă culcați sau mâncați. Pe măsură ce tumorile cresc, durerea poate deveni mai constantă și poate dura mai mult.

Dureri de spate

Durerea poate radia, de asemenea, de la stomac spre spate.

Această durere este cel mai adesea localizată la mijlocul spatelui sau chiar sub omoplați.

Poate ajunge și la umeri.

Similar cu durerile de stomac, acest lucru este cel mai frecvent atunci când tumorile se găsesc în coada pancreasului sau în partea inferioară.

Această durere tinde, de asemenea, să se agraveze atunci când vă culcați sau imediat după masă, cum ar fi durerile de stomac.

Pierderea bruscă în greutate

Persoanele cu cancer pancreatic pot avea puțin sau deloc apetit.

Apetitul suprimat poate fi cauzat de lipsa enzimelor pancreatice funcționale, care ajută la descompunerea grăsimilor, carbohidraților și proteinelor.

Acest lucru poate provoca pierderea neintenționată în greutate, care este adesea un indiciu în general că ceva nu este în regulă din punct de vedere medical.

Celulele maligne pot de asemenea sapa nutrientii organismului, ceea ce inseamna ca pacientul are nevoie de mai multe calorii. Dacă pacientul nu primește o cantitate necesară de calorii, este mai probabil să piardă în greutate.

Scaune plutitoare

Modificările neobișnuite ale mișcărilor intestinale ar putea fi un semn al cancerului pancreatic.

Deși acest lucru se întâmplă după orice modificări bruște ale dietei, cum ar fi adăugarea de alimente precum broccoli, fasole și linte în dieta ta, scaunele plutitoare ar putea fi legate de lipsa bilei.

Ficatul face acest lucru pentru a filtra deșeurile, cum ar fi toxinele și colesterolul excesiv.

Nu suficientă bilă în scaune ar putea fi un indiciu al malabsorbției acizilor biliari. Când bila nu este absorbită corespunzător, provoacă dezechilibre chimice.

Dacă o tumoare blochează canalul pancreatic, nutrienții insuficienti din pancreas ar putea duce la o absorbție slabă și la diaree, deoarece alimentele nedigerate trec prin tractul digestiv prea repede.

Astfel, scaunul are prea multă grăsime, determinându-l să plutească sau să pară gras sau palid.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel