Sari la conținut

Cele două domenii unde se câștigă cel mai bine în România. Salarii de până la 33.000 lei pe lună

bani
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Joburile cu cele mai mari salarii în România. În anul 2023, salariile nete au atins niveluri maxime în industriile IT, energie și producție, în timp ce cele mai mici remunerații au fost înregistrate în domeniile contabilitate, administrativ & operațiuni și vânzări.

Conform unei analize efectuate de platforma Undelucram.ro, în anul 2023, cel mai înalt salariu a fost raportat în sectorul IT, atingând suma de 33.000 de lei net lunar, înregistrând o creștere de 8,9% față de anul precedent. În schimb, creșterea salariului mediu și a celui minim în domeniul IT a fost mult mai modestă, de aproximativ 200-250 de lei, ajungând la 7.654 de lei net lunar, respectiv 2.650 de lei net lunar.

În anul precedent, salariile și majorările cele mai semnificative au fost înregistrate în sectoarele IT și energie. În domeniul IT și cel al energiei, s-au consemnat cele mai ridicate salarii maxime, iar creșterile cele mai substanțiale au fost de 2.700 de lei în IT și 2.480 de lei în domeniul energiei. Pe de altă parte, salariile „maxime cu cele mai mici valori” au fost înregistrate în domenii precum suport clienți, contabilitate și administrativ/operațiuni, acestea situându-se în jurul sumei de 10.000 de lei net lunar.

Joburile cu cel mai mare salariu minim

Salariul mediu a înregistrat cea mai pronunțată creștere în domeniul energiei. În ceea ce privește un număr semnificativ de domenii analizate, cum ar fi marketingul, achizițiile, administrativul/operațiunile, contabilitatea și serviciile de suport, salariul mediu a înregistrat o creștere de aproximativ 10% în 2023, unele domenii evidențiind creșteri și mai mari. Astfel, în domeniul energiei, salariul mediu a cunoscut o majorare de aproximativ 25%, iar în cel al serviciilor juridice, o creștere de 15%.

Energia a fost identificată ca fiind domeniul cu cel mai mare salariu minim. Chiar și valoarea salariilor minime a înregistrat o creștere în fiecare industrie, însă într-o măsură nesemnificativă, cu variante între 100 și 340 de lei, conform analizei realizate de Undelucram.ro. Cea mai mare creștere a salariului minim a fost observată în sectorul energiei, de la 2.350 la 2.690 de lei (340 de lei), urmat de domeniul resurselor umane, cu o creștere de aproximativ 300 de lei a salariului minim net lunar.

Cele mai mari salarii minime înregistrate în 2023 au fost în domeniile energiei (2.690 de lei), IT (2.650 de lei) și achiziții (2.450 de lei). În schimb, cele mai mici salarii minime au fost raportate în sectoarele producției (2.050 de lei), vânzări, administrativ/operațiuni și servicii de suport clienți, cu un salariu minim de 2.100 de lei în toate cele trei domenii menționate.

Salariile au crescut în 2023 în toate domeniile și pe toate segmentele valorice

Totodată, anul trecut în toate domeniile salariul minim a fost peste 2.000 de lei, comparativ cu 2022, când încă erau domenii (precum producție, HR, marketing, administrativ/operațiuni, servicii suport clienți) în care angajații câștigau 1.900 de lei. Creșterea a fost determinată de faptul că salariul minim net pe economie a fost majorat în octombrie la 2.079 (de la 1.898), aproximativ 1,9 milioane de angajați beneficiind de această măsură a Guvernului.

„Analiza noastră ne arată că salariile au crescut în 2023 în toate domeniile și pe toate segmentele valorice. Astfel, deficitul de candidați din piață determină angajatorii să facă și mai multe eforturi în găsirea oamenilor potriviți, iar această situație vine la pachet și cu o calibrare mai bună între profilele acestora și așteptările salariale pe măsură.

Totodată, modificarea anuală a indicelui prețurilor de consum a pus și poate pune o presiune și mai mare pe creșterile salariale. Însă, dincolo de inflație sau lipsa de oameni, un factor important în evoluția salariilor în următorii ani îl va constitui transparentizarea obligatorie a acestora în spațiul Uniunii Europene, un pas necesar în care noi am crezut încă din 2011 de când am lansat platforma Undelucram”, a declarat Costin Tudor, CEO și fondator al Undelucram.ro.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel