Sari la conținut

Cele mai bune alimente cardioprotectoare naturale. Recomandarea cercetătorilor pentru un risc scăzut de boli de inimă

Alimente pentru sanatatea inimii
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
alimente pentru inima

Cele mai bune alimente cardioprotectoare naturale. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aproape 18 milioane de oameni au murit din cauza bolilor cardiovasculare în 2019, reprezentând 32% din toate decesele la nivel mondial.

Dintre aceste decese, 85% s-au datorat atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale.

Un studiu, publicat în European Heart Journal, condus de cercetătorii de la Universitatea McMaster și de la Hamilton Health Sciences de la Population Research Health Institute (PHRI) a constatat că a nu consuma suficient din șase alimente cheie este asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare (CVD) la adulți.

Consumul de fructe, legume, leguminoase, nuci, pește și produse lactate cu grăsime integrală este cheia pentru reducerea riscului de BCV, inclusiv atacuri de cord și accident vascular cerebral. Studiul a mai constatat că o dietă sănătoasă poate fi realizată în diferite moduri, cum ar fi includerea unor cantități moderate de cereale integrale sau carne neprocesată.

Șase alimente esențiale pentru combaterea riscului de boli cardiovasculare

Cercetările anterioare și similare s-au concentrat asupra țărilor occidentale și dietelor care combinau alimente dăunătoare, ultra-procesate, cu alimente bogate în nutrienți.

Această cercetare a avut o amploare globală și s-a concentrat pe alimentele considerate în mod obișnuit a fi sănătoase. Cercetătorii PHRI și colaboratorii lor la nivel mondial au analizat date de la 245.000 de oameni din 80 de țări din mai multe studii.

Cercetătorii au obținut un scor al dietei din studiul global la scară largă al PHRI, prospectiv epidemiologic urban și rural (PURE), apoi l-au replicat în cinci studii independente pentru a măsura rezultatele sănătății în diferite regiuni ale lumii și la persoanele cu sau fără BCV anterioare.

„Scorurile anterioare ale dietei, inclusiv Dieta Planetară EAT-Lancet și Dieta Mediteraneană, au testat relația dintre dietă și BCV și deces, în principal în țările occidentale. Scorul PURE Healthy Diet a inclus o bună reprezentare a țărilor cu venituri mari, medii și mici”, a spus Salim Yusuf, autor principal și cercetător principal al PURE.

Pe lângă faptul că este cu adevărat global, Scorul PURE Healthy Diet se concentrează exclusiv pe alimente protectoare sau naturale.

„Am fost unici în acest punct de vedere. Cealaltă dietă combină alimente considerate a fi dăunătoare – cum ar fi alimentele procesate și ultraprocesate – cu alimente și nutrienți despre care se crede că protejează sănătatea”, a declarat primul autor Andrew Mente, om de știință PHRI și profesor asistent la Departamentul de Cercetare în Sănătate al McMaster. 

„Există o atenție sporită recentă pe un consum mai mare de alimente de protecție pentru prevenirea bolilor. În afara cantităților mai mari de fructe, legume, nuci și leguminoase, cercetătorii au arătat că moderația este cheia în consumul de alimente naturale”, a spus el.

Recomandari pentru o dietă sănătoasă

Cantitățile moderate de pește și lactate integrale sunt asociate cu un risc mai scăzut de BCV și mortalitate. Aceleași rezultate în materie de sănătate pot fi obținute cu un consum moderat de cereale și carne – atâta timp cât acestea sunt cereale integrale nerafinate și carne neprocesată.

Scorul PURE Healthy Diet recomandă un aport mediu zilnic de:

  • Fructe la două până la trei porții;
  • Legume la două până la trei porții;
  • Nuci la o porție;
  • Lactate la două porții.

Scorul include, de asemenea, trei până la patru porții săptămânale de leguminoase și două până la trei porții săptămânale de pește.

Posibilii înlocuitori au inclus cereale integrale la o porție pe zi și carne roșie neprocesată sau carne de pasăre la o porție pe zi.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel