Sari la conținut

Cele mai bune alimente care subțiază sângele și desfundă vasele. Cum poate fi prevenită tromboza venoasă

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Tromboza venoasă debutează prin formarea unui cheag de sange într-o venă profundă a organismului, de regulă, la nivelul membrelor inferioare sau pelvisului. Cheagul de sange poate înainta prin vene, blocând fluxul de sânge către plămâni – afecţiune cunoscută sub denumirea de embolism pulmonar.

Semnele de avertizare ale apariţiei trombozei venoase profunde în picior pot include dureri, sensibilitate, umflături, căldură, roșeață.

Tratamentul trombozei venoase include mai multe metode cu efecte terapeutice. Ciorapii compresivi previn formarea trombilor (cheagurilor de sange) la nivelul picioarelor, sprijinind circulaţia periferică.  Se recomandă plimbări şi alte exerciţii eficiente, printre care ridicarea pe vârfuri, mişcarea labei piciorului etc. De asemenea, este importantă și nutriția adecvată.

Cele mai bune alimente care subțiază sângele

Există anumite alimente despre care se crede că au proprietăți de subțiere a sângelui. Aici sunt cateva exemple:

Ghimbir

Acesta conține substanţe care ajută la prevenirea coagulării sângelui. Un studiu din 2018 a arătat că ghimbirul scade concentraţia de LDL (colesterol rău) din corp.

Usturoiul

Usturoiul are proprietăți naturale de subțiere a sângelui, care pot ajuta la prevenirea cheagurilor de sânge. Are un puternic efect cardioprotectiv şi îmbunătățește circulația sângelui. Datorită conținutului de hidrogen sulfurat are un efect de relaxare a vaselor de sânge și îmbunătățește circulația sanguină.

usturoi crud
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Turmericul

Turmericul conține un compus numit curcumină, care are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la prevenirea coagulării sângelui.

Acizi grași omega-3

Este vorba de alimentele bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi peștele gras, semințele de in și semințele de chia, ce pot ajuta la subțierea sângelui prin reducerea inflamației.

Vitamina E

Vitamina E poate ajuta la prevenirea cheagurilor de sânge prin reducerea riscului de formare a trombozei.

Este important de reținut că, deși aceste alimente pot avea proprietăți de subțiere a sângelui, ele nu trebuie folosite ca înlocuitor pentru tratamentul medical sau medicamentele prescrise de un medic.

Dacă luați medicamente cu efect anticoagulant al sângelui sau aveți o boală care afectează coagularea sângelui, asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a face orice modificare în dietă.

Alimentele care sunt dăunătoare pentru activitatea cardiovasculară pot crește riscul de a dezvolta cheaguri de sânge. Prin urmare, stați departe de grăsimile trans nesănătoase, de grăsimi animale, cărnuri grase, toate tipurile de zahăr.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel