Sari la conținut

Cele mai bune alimente recomandate la micul dejun pentru a reduce colesterolul

colesterol rau
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente care scad colesterolul

Nivelurile ridicate de colesterol pot duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și accidente vasculare cerebrale. Alegerile tale la micul dejun, însă, ar putea oferi o mână de ajutor.

În primul rând, asigurați-vă că luați micul dejun; cercetările arată că săritul peste prima masă a zilei este asociat cu un nivel mai ridicat de colesterol LDL (lipoproteine cu densitate scăzută).

Lucrarea de cercetare a fost publicată în revista de cercetare Obesity în aprilie 2020, care a evidențiat modul în care cei care sar peste micul dejun au avut mai mult colesterol „rău” decât cei care mănâncă micul dejun.

Una dintre cele mai bune alegeri pentru micul dejun pe care le puteți face pentru a reduce nivelul colesterolului este să mâncați fulgi de ovăz.

Bogată în fibre solubile, Heart UK – organizația caritabilă pentru colesterol – explică faptul că fulgii de ovăz au puterea de a crea o substanță asemănătoare unui gel în intestin, care poate ajuta la întârzierea sau reducerea cantității de colesterol absorbită în sânge.

Fulgi de ovăz

Ovăzul, în special, conține o formă de fibră solubilă numită beta-glucan, care „s-a demonstrat că reduce colesterolul”.

Heart UK explică: „Beta-glucanul acționează prin formarea unui gel în intestin care se poate lega de acizii biliari bogați în colesterol și îi împiedică să fie absorbiți în organism.

„Aveți nevoie de 3 g de beta-glucan pe zi pentru a ajuta la scăderea activă a colesterolului.”

Atunci când faceți terci de ovăz, de exemplu, chiar și tipul de lapte pe care îl folosiți poate ajuta la scăderea colesterolului.

Potrivit unei cercetări publicate în Advances In Nutrition, principalul acid gras din uleiul de migdale (care se găsește în laptele de migdale), cunoscut sub numele de acid oleic, are modificări benefice asupra nivelului lipidelor din sânge (adică al colesterolului).

Avocado pe pâine prăjită

O altă opțiune bună pentru micul dejun este avocado pe pâine prăjită, deoarece fructul este bogat în acizi grași mononesaturați, care scad colesterolul.

Dieteticianul Victoria Taylor, de la British Heart Foundation, a declarat: „O porție de 80 g contează pentru cele cinci porții zilnice și conține vitamine, minerale și fibre.

„Tipul de grăsime dintr-un avocado este în principal nesaturat (mai exact, mononesaturat), care, atunci când este consumat în locul alimentelor bogate în grăsimi saturate, poate ajuta la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului.”

Pentru persoanele care se simt un pic mai înfometate, ar putea adăuga somon afumat la avocado pe pâine prăjită.

Nutriționistul Nicola Shubrook spune că somonul conține acizi grași omega-3, care sunt „esențiali” pentru organism.

Shubrook a spus: „Cei mai benefici acizi grași omega-3, cunoscuți ca fiind cu lanț lung, se găsesc în mod natural în peștele gras sub formă de acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA).

„Se crede că acești acizi grași contribuie la o inimă sănătoasă și ajută la menținerea pielii, a articulațiilor și a echilibrului hormonal.”

Brioșe cut tărâțe

Pentru cei care au un pic de poftă de dulce, brioșele cu tărâțe de mere ar putea face treaba.

În British Journal Of Nutrition, cercetarea afirmă că cerealele integrale, cum ar fi tărâțele, pot fi asociate cu niveluri mai scăzute de colesterol LDL.

Mărul conține, de asemenea, fibre, care ajută la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: