Sari la conținut

Cele mai bune băuturi naturale pentru un ficat bolnav. Cura balsam care regenerează celulele hepatice

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ficatul este singurul organ din corpul uman care are capacitatea de regenerare naturală, fiind o adevărată uzină biologică, cu peste 500 de funcții. Printre altele, ficatul este responsabil de procesarea și stocarea glucidelor, proteinelor, lipidelor, vitaminelor și a mineralelor.

Sucurile naturale de detoxifiere a ficatului, de exemplu din varză sau sfeclă roșie, sunt o modalitate sănătoasă de a vă regenera celulele hepatice prin consumul mixt de legume și fructe. Aceste băuturi naturale facilitează eliminarea excesului de lichid din organism.

Totodată, conţinutul lor redus de calorii şi grăsimi favorizează scăderea greutăţii corporale la persoanele supraponderale sau obeze, lucru care afectează sănătatea ficatului.

Sucuri diversificate de legume și fructe

Nutriţioniştii susţin că sucurile detox ar trebui consumate ca suplimente pentru dietele de curățare a ficatului şi ideal este să bei un pahar pe zi, diversificând legumele și fructele folosite pentru a beneficia de o varietate de substanțe nutritive şi antioxidanţi, precum vitamina C, vitaminele din complexul B, zinc și magneziu.

Ceaiuri detoxifiante

Cea mai importantă calitate a ceaiurilor de detoxifiere este abundența de fitochimice și antioxidanți care îmbunătățesc circulația și sunt o modalitate bună de a completa o dietă de detoxifiere a ficatului.

Recomandarea este să bei 1 până la 3 pahare pe zi, care pot fi după masă pentru a ajuta digestia. Iată câteva ceaiuri recomandate pentru curățarea ficatului.

Ceai verde

Ceaiul verde este bogat în catechine – compuși cu efecte antioxidante și antiinflamatorii, importanți pentru detoxifierea ficatului. Cercetările arată că ceaiul verde reduce grăsimea corporală în special pe cea din ficat, adesea observată mai ales în cazul steatozei hepatice.

Atenţie, ceaiul verde este dăunător copiilor, care alăptează și femeilor însărcinate; de asemenea pentru persoanele cu probleme renale, insomnie, ulcer gastric, anemie sau gastrită.

Ceai verde
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ceai de anghinare

Frunzele de anghinare sunt bogate în antioxidanți care ajută la eliminarea grăsimilor și stimulează creșterea celulelor sănătoase din ficat, reglând digestia și protejând organul de boli.

Atenţie, ceaiul de anghinare nu este prescris copiilor, mamelor care alăptează și persoanelor cu boli hepatice severe.

Ceai de mentă

Menta este importantă în detoxifierea ficatului deoarece această plantă stimulează producția de bilă, unul dintre compușii responsabili de digestie, care stimulează buna funcționare a ficatului.

Atenţie, ceaiul de mentă este dăunător copiilor sub 2 ani, în timpul alăptării, în caz de inflamație a stomacului, prezența unor calculi biliari sau a unor afecțiuni hepatice severe.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel