Sari la conținut

Cele mai bune fructe pentru pacienții cu diabet

tinerii predispuşi la boli
sursa foto: pexel.com
Cauzele exacte ale diabetului

Diabetul este o afecțiune cronică în care organismul nu reușește să mențină un nivel sănătos al zahărului din sânge. Cel mai bun mod de a gestiona diabetul este de a avea o dietă nutritivă, un plan de medicamente adecvat și un stil de viață activ.

Există o concepție greșită comună conform căreia persoanele cu diabet ar trebui să evite fructele. Cu toate acestea, anumite fructe conțin vitamine, minerale, carbohidrați naturali și fibre esențiale pentru funcționarea sănătoasă a organismului.

Prin urmare, includerea acestor fructe în dieta dumneavoastră poate ajuta la gestionarea diabetului. Nutriționiștii  au enumerat fructele care sunt bune pentru pacienții cu diabet.

Fructe pentru diabet

În timp ce este adesea recomandat ca persoanele cu diabet să evite alimentele zaharoase, acest lucru nu înseamnă că trebuie să evitați cu totul fructele.

Fructele sunt o opțiune nutritivă și conțin zahăr natural în loc de zahăr procesat. Atunci când vă decideți ce fructe să mâncați, este esențial să luați în considerare cât zahăr conține și celelalte beneficii nutriționale ale acestora.

Indicele glicemic și încărcătura glicemică a fructelor determină dacă o persoană cu diabet le poate mânca sau nu. Indicele glicemic al unui aliment reprezintă rapiditatea cu care alimentul respectiv va crește nivelul de zahăr din sânge al unei persoane.

Cu cât indicele glicemic al unui fruct este mai mic, cu atât mai lent crește glicemia după ce se mănâncă acel fruct. Sarcina glicemică măsoară creșterea glicemiei în funcție de numărul de carbohidrați pe care fructul îl conține într-o porție medie.

Atunci când vă decideți asupra unui fruct care nu dăunează diabetului, sarcina glicemică este mai fiabilă decât indicele glicemic. De exemplu, indicele glicemic al pepenelui galben este de 72, ceea ce este foarte ridicat și poate determina creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge.

Cu toate acestea, deoarece pepenele roșu este format în mare parte din apă, încărcătura glicemică dintr-o porție de pepene roșu este de numai 4. Prin urmare, aceasta sugerează că, consumul de pepene roșu în forma sa de fruct întreg și în porții controlate este sigur pentru toată lumea.

Indicele glicemic, încărcătura glicemică și cantitatea de zahăr sau carbohidrați dintr-un fruct determină cât de bun sau rău este acel fruct pentru diabet. Fructele cu valori scăzute ale IG și GL sunt cele mai bune pentru pacienții diabetici. Dar, persoanele cu diabet ar trebui să mănânce doar o cantitate limitată de fructe, așa cum le recomandă dieteticianul.

Fructe sigure pentru pacienții cu diabet

Indicele glicemic (IG) și sarcina glicemică (GL) ale unui fruct vă pot ajuta să alegeți ce fruct să mâncați.

De exemplu, un fruct cu un scor IG de 55 sau mai puțin are un IG scăzut, 56-59 are un IG moderat, iar 60 și peste are un IG ridicat. În mod similar, pentru GL, alimentele cu 10 sau mai puțin sunt considerate GL scăzut, 11-19 este considerat GL moderat, iar 20 și peste este GL ridicat.

Cireșe

cireșele
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cireșele amare sunt cele mai bune opțiuni pentru îmbunătățirea nivelului de zahăr și pentru gestionarea diabetului, deoarece conțin substanțe chimice numite antocianine care stimulează producția de insulină. O sută de grame de cireșe conțin aproximativ:

  • Calorii: 52
  • Carbohidrați: 12.5 g
  • IG: 20
  • GL: 6

Mere

Fructul plin de vitamine
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Merele sunt un fruct popular care oferă vitamina C, fibre solubile și diverse substanțe nutritive. Compușii polifenoli din coaja merelor declanșează pancreasul să producă insulină, reduc rezistența la insulină și, astfel, nivelul de zahăr din sânge

Mărul este un fruct bun pentru bolnavii de diabet datorită conținutului ridicat de fibre și a prezenței antioxidanților. O sută de grame de mere conțin aproximativ:

  • Calorii: 95
  • Carbohidrați: 25 g
  • IG: 36
  • GL: 5

Pere

consumul de pere in slabire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Perele sunt o sursă excelentă de fibre și pot fi o gustare sănătoasă pentru dieta dumneavoastră pentru diabet. În plus, perele sunt o alternativă sănătoasă la pofta de dulce, datorită conținutului de vitamina K, luteină, betacaroten, retinol și colină. O sută de grame de pere conțin aproximativ:

  • Calorii: 57
  • Carbohidrați: 15 g
  • IG: 20-49
  • GL: 7

Alte fructe

Alte fructe de pe listă sunt:

  • Piersici: 59 calorii, 14 g de carbohidrați, IG – 28, GL – 3
  • Caisele: 17 calorii, 4 g de carbohidrați, IG – 34 GL – 9
  • Portocale: 62 calorii, 15 g de carbohidrați, IG – 52 GL – 4,4
  • Kiwi: 42 calorii, 10 g de carbohidrați, IG – 50 GL – 7,7
  • Grapefruit: 42 calorii, 11 g de carbohidrați, IG – 25 GL – 1,2
  • Căpșuni: 32 calorii, 8 g de carbohidrați, IG – 41 GL – 3
  • Prune: 46 calorii, 11 g de carbohidrați, IG – 24 GL – 2
  • Rodii: 72 calorii, 14 g de carbohidrați, IG – 53 GL – 18

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel