Sari la conținut

Cele mai bune leacuri împotriva căderii părului se găsesc în bucătărie

Carnea, peștele, lintea, soia și drojdia de bere conțin în cantitate mare aminoacizi sulfurați – metionină și cisteină – necesari părului. Fiindcă materia primă din care se formează structura părului este o proteină numită keratină, trebuie consumate în cantitate suficientă alimente care oferă corpului elemente pentru producerea acesteia și astfel părul este sănătos.

Sunt necesare și oligoelemente pentru întreținerea podoabei capilare, ca fierul, zincul și magneziul. Fierul din carne și pește se absoarbe mai bine în organism decât cel din produse vegetale și lactate.

Vitamina C ajută la absorbția fierului, în timp ce cafeaua și ceaiul, nu. Fierul se găsește în spirulină, scoici, gălbenușurile de ou, pătrunjel, cacao, cereale, linte. Zincul este un alt oligoelement indispensabil sintezei proteinelor. El se găsește din plin în stridii, scoici, gălbenușurile de ou, germenii de grâu, linte, fasole verde și în mazăre. Magneziul este important, fiind un element de reglare naturală a sistemului nervos, știindu-se că stresul are un impact direct asupra calității părului. Scoicile, heringii, creveții, cacaua, migdalele, soia, cerealele integrale, bananele și spanacul conțin cantități însemnate de magneziu.

Vitaminele B sunt vitaminele părului prin excelență. Vitamina B3 face să crească circulația la rădăcina părului, iar B5 mărește viteza de creștere. Vitamina B6 este indispensabilă keratinizării, care permite îngroșarea firelor de păr, iar B8 controlează secreția de sebum. Vitamina B3 se găsește în cantități mari în tonul și scrumbia din conservă, în pui și carnea de vițel, cereale, ciuperci, orez, migdale și soia, iar vitamina B5, în linte, carnea de curcan, ciuperci și soia. În heringi, cereale, spanac și banane se găsește vitamina B6, iar în conopidă, linte, ciuperci, ouă și pui, vitamina B8.

Calitatea părului nu depinde doar de consumul de alimente adecvate, ci și de evitarea celor care nu îi fac niciun bine. Zahărul, de exemplu, va interfera cu absorbția anumitor proteine și vitamine, iar alcoolul reduce absorbția de zinc și a vitaminelor B și C. În plus, alimentația nesănătoasă produce o mare cantitate de toxine, care se concentrează în pielea capului și alterează calitatea părului.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel