marți, iunie 15, 2021

Carnea de porc, cozonacul, prăjiturile și alcoolul sunt responsabile de creșterea nivelului colesterolului. Pentru a-l readuce la valori normale și a-l ține în frâu, iată ce trebuie să faceți

Un regim

alimentar potrivit este cea mai simplă mentodă pentru a ține în frâu colesterolul, însă când vine vorba de persoane care au suferit un infarct miocardic, au o afecțiune cardiovasculară sau sunt hipertensive, pe lângă dietă, este nevoie și de tratament medicamentos.

Așadar, regimul alimentar trebuie să conțină cât mai multe fructe și legume, cereale integrale și diverse lactate degresate, pește atât slab, cât și gras. „Toate alimentele tradiționale românești preparate din porc conțin grăsimi animale care cresc valoarea colesterolului sangvin. Dulciurile și alcoolul în exces cresc colesterolul

și valoarea trigliceridelor. Atât colesterolul crescut cât și trigliceridele crescute sunt grăsimi rele care formează depuneri de colesterol pe arterele inimii, crescând riscul de accident cardiovascular”, explică medicul cardiolog Luminița Iliuță. În consecință, evitați preparatele din oaie, miel, brânzeturile grase, care au un conținut de colesterol aproape similar cu cel al cărnii grase de porc, dulciurile concentrate și alcoolul.

Colesterolul nu trebuie să depășească valoarea 200!

 • Persoanele peste 20 de ani ar trebui să-și controleze colesterolul cel puțin o dată la cinci ani.

 • Înainte cu 9-12 ore să faceți testul, nu trebuie să mâncați nimic. În sânge, două treimi este colesterol „rău” (LDL) și o treime, colesterol „bun” (HDL). Cel rău se aliază cu alte substanțe și astupă vasele de sânge.
 • Colesterolul bun repară ce strică cel rău și previne blocarea arterelor.
 • Este normală o valoare LDL sub 100.
 • Femeile trebuie să aibă o valoare de cel puțin 50, iar bărbații- 45. Colesterolul total se calculează adunând valorile LDL, HDL și VLDL (un precursor al colesterolului rău). Un scor sub 200 este normal. Peste 200 înseamnă un risc crescut de boli de inimă.
 • Copiii și tinerii cu vârste între 2-9 ani trebuie să aibă o valoare a colesterolului sub 170.
 • Nu doar colesterolul trebuie controlat, ci și trigliceridele, grăsimea care circulă prin sânge, ce provine din surplusul de calorii. Este normală o valoare sub 150. Obezii, sedentarii, fumătorii sau amatorii de dulciuri au, în general, o valoare mai crescută, deci risc crescut de boli metabolice și diabet.

Rostopască, păpădie și urzică

Persoanele care nu pot lua medicamente din diverse motive, pot încerca extractele din plante.

 • Armurarul este o plantă care ajută la scăderea

  colesterolului și protejează ficatul.

 • Anghinarea și rostopasca sunt, de asemenea, foarte bune atât pentru colesterol cât și ca protecție hepatică, însă nu trebuie folosite o perioadă mai mare de 2-3 săptămâni.
 • Păpădia, mesteacănul și urzica sunt și ele folositoare datorită efectului depurativ.

Ultimele stiri

Parteneri