Cele mai bune remedii naturale pentru hiperaciditatea gastrică

Termenul de hiperaciditate gastrică este echivalent cu acela mai puțin cunoscut de „dispepsie acidă” și definește o suferință comună mai multor boli sau cauze (stress, consum de medicamente sau alimente iritante).

Principalele simptome provocate de hiperaciditatea gastrică sunt: dureri la nivelul abdomenului superior, de obicei având caracter de arsură, vărsăturile, pierderea apetitului sau foamea dureroasă, precum şi balonările sau flatulența.

Boala de reflux gastro-esofagian este principala afecțiune care are ca manifestare hiperaciditatea și constă în refluxul sucului gastric și al conținutului stomacului în esofag, producând un gust amar sau acru.

Hernia hiatală, gastrita și gastro-duodenita sau boala ulceroasă sunt alte afecţiuni în care hiperaciditatea este un simptom important.

Tratamentul hiperacidității poate fi medicamentos, la recomandarea medicului (în principal medicaţie antiacidă), dar şi nemedicamentos. Acesta din urmă constă în principal în schimbarea stilului de viață: renunțarea la obiceiurile nesănătoase și la alimentele care nu sunt tolerate, cum sunt: ceapa, usturoiul, prazul, roșiile, citricele, muștarul, oțetul, piperul, varza crudă sau gătită. Se pot consuma mere și pepene galben.

De asemenea, condimentele și grăsimile ar trebui, cel puțin, temporar eliminate, iar ulterior reduse. Lactatele se vor consuma în cantități reduse, și vor fi preferate iaurtul, kefirul, cașul dulce. Medicii recomandă evitarea alimentelor prăjite și a celor dulci, precum ciocolata, cartofii prăjiți sau aluaturile.

Cele mai bune remedii naturale

– sucul de varză albă- 150 ml suc, consumat dimineața pe stomacul gol, imediat ce a fost preparat, pentru că oxidează ușor. Administrat zilnic pentru câteva săptămâni, asigură o bună cicatrizare a mucoasei gastrice.

– sucul de cartof este alternativa la sucul de varză și se va consuma în aceleași condiții.

– sucul combinat de varză dulce, morcov și țelină, pe lângă combaterea eficientă a acidității, asigură și un aport mare de vitamine. Este recomandat primăvara și toamna în cure de câte 3 săptămâni.

Plante eficiente în combaterea hiperacidității:

– rădăcina de lemn dulce. Se prepară sub formă de decoct, iar ulterior formează o peliculă protectoare pe mucoasa gastrică, ducând la diminuarea hiperacidității și dispariția durerilor. Este un remediu de bază în fitoterapia tradițională chineză, el nelipsind din nici o combinație de plante.

– pătlagina este, de asemenea, o plantă extrem de utilă pentru combaterea hiperacidității, datorită concentrației crescute de mucilagii, care se găsesc atât în partea aeriană a plantei, cât și în semințe.

– rădăcina de ghimbir administrată crudă, rasă, combate, de asemenea, hiperaciditatea, prin aportul de mucilagii.

Alte plante folosite pentru efectul lor antiacid, singure sau, mai frecvent în combinație cu una dintre celelalte, sunt: menta, sunătoarea, mușețelul, salvia, nalba, floarea de salcâm.

– ceaiul de tei este recomandat atât pentru conținutul său bogat în mucilagii, cât și pentru efectul său sedativ, calmant, care ajută la combaterea stresului.

Cele mai frecvente cauze care pot provoca hiperaciditatea:

– unele medicamente folosite în mod curent. Cele mai cunoscute sunt antiinflamatoarele și analgezicele uzuale, care se eliberează în farmacii fără prescripție medicală. Și antibioticele provoacă frecvent hiperaciditate.

– consumul de alcool

– fumatul

– obiceiurile alimentare nesănătoase: consumul alimentelor prea reci, prea calde, picante, grase, prăjitul, săritul peste mese, la fel ca mâncatul la ore inadecvate.

– stresul cotidian

– sarcina

– obezitatea

– vârsta înaintată

– postul sau dietele inadecvate, excesul alimentelor de tip fast food, sau a celor prea rafinate sau procesate (zahăr alb, margarină, ulei ultrarafinat)

– anumite afecțiuni: diabetul zaharat, hernia hiatală, sclerodermia.

Recent Posts

Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel. Este interzis în aceste BOLI!

Nelipsită de pe mesele românilor în perioada Paștelui, carnea de miel are un conținut bogat…

24 de minute ago

Rugăciunea puternică pe care Arsenie Boca o rostea de Paște

Părintele Arsenie Boca rămâne fără îndoială drept unul dintre cei mai milostivi pelerini ai secolului…

o oră ago

Cât timp se pot păstra ouăle la frigider. Mulți români fac o greșeală care îi poate îmbolnăvi

Indiferent de forma preferată de preparare, ouăle sunt o parte esențială a alimentației umane. Nu…

2 ore ago

Horoscop Camelia Pătrășcanu. O zodie își poate schimba viața! Are parte de ajutor divin

Camelia Pătrășcanu susține că o zodie poate să-și schimbe viața. Însă trebuie să facă astăzi…

2 ore ago

Când e cazul să mergi urgent la oftalmolog. Medic: „Nu îţi dai seama că suferi de această afecţiune”

Medicul Adriana Furtună a discutat, la Sfatul Sănătății cu Andreea Cigolea, despre degenerescența maculară, dar…

3 ore ago

Ce se întâmplă cu tensiunea arterială la o oră după ce bei cafeaua

Ce se întâmplă cu tensiunea noastră arterială la 1 oră după ce am băut o…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic