Sari la conținut

Cele mai bune remedii naturale pentru hiperaciditatea gastrică

Termenul de hiperaciditate gastrică este echivalent cu acela mai puțin cunoscut de „dispepsie acidă” și definește o suferință comună mai multor boli sau cauze (stress, consum de medicamente sau alimente iritante).

Principalele simptome provocate de hiperaciditatea gastrică sunt: dureri la nivelul abdomenului superior, de obicei având caracter de arsură, vărsăturile, pierderea apetitului sau foamea dureroasă, precum şi balonările sau flatulența.

Boala de reflux gastro-esofagian este principala afecțiune care are ca manifestare hiperaciditatea și constă în refluxul sucului gastric și al conținutului stomacului în esofag, producând un gust amar sau acru.

Hernia hiatală, gastrita și gastro-duodenita sau boala ulceroasă sunt alte afecţiuni în care hiperaciditatea este un simptom important.

Tratamentul hiperacidității poate fi medicamentos, la recomandarea medicului (în principal medicaţie antiacidă), dar şi nemedicamentos. Acesta din urmă constă în principal în schimbarea stilului de viață: renunțarea la obiceiurile nesănătoase și la alimentele care nu sunt tolerate, cum sunt: ceapa, usturoiul, prazul, roșiile, citricele, muștarul, oțetul, piperul, varza crudă sau gătită. Se pot consuma mere și pepene galben.

De asemenea, condimentele și grăsimile ar trebui, cel puțin, temporar eliminate, iar ulterior reduse. Lactatele se vor consuma în cantități reduse, și vor fi preferate iaurtul, kefirul, cașul dulce. Medicii recomandă evitarea alimentelor prăjite și a celor dulci, precum ciocolata, cartofii prăjiți sau aluaturile.

Cele mai bune remedii naturale

– sucul de varză albă- 150 ml suc, consumat dimineața pe stomacul gol, imediat ce a fost preparat, pentru că oxidează ușor. Administrat zilnic pentru câteva săptămâni, asigură o bună cicatrizare a mucoasei gastrice.

– sucul de cartof este alternativa la sucul de varză și se va consuma în aceleași condiții.

– sucul combinat de varză dulce, morcov și țelină, pe lângă combaterea eficientă a acidității, asigură și un aport mare de vitamine. Este recomandat primăvara și toamna în cure de câte 3 săptămâni.

Plante eficiente în combaterea hiperacidității:

– rădăcina de lemn dulce. Se prepară sub formă de decoct, iar ulterior formează o peliculă protectoare pe mucoasa gastrică, ducând la diminuarea hiperacidității și dispariția durerilor. Este un remediu de bază în fitoterapia tradițională chineză, el nelipsind din nici o combinație de plante.

– pătlagina este, de asemenea, o plantă extrem de utilă pentru combaterea hiperacidității, datorită concentrației crescute de mucilagii, care se găsesc atât în partea aeriană a plantei, cât și în semințe.

– rădăcina de ghimbir administrată crudă, rasă, combate, de asemenea, hiperaciditatea, prin aportul de mucilagii.

Alte plante folosite pentru efectul lor antiacid, singure sau, mai frecvent în combinație cu una dintre celelalte, sunt: menta, sunătoarea, mușețelul, salvia, nalba, floarea de salcâm.

– ceaiul de tei este recomandat atât pentru conținutul său bogat în mucilagii, cât și pentru efectul său sedativ, calmant, care ajută la combaterea stresului.

Cele mai frecvente cauze care pot provoca hiperaciditatea:

– unele medicamente folosite în mod curent. Cele mai cunoscute sunt antiinflamatoarele și analgezicele uzuale, care se eliberează în farmacii fără prescripție medicală. Și antibioticele provoacă frecvent hiperaciditate.

– consumul de alcool

– fumatul

– obiceiurile alimentare nesănătoase: consumul alimentelor prea reci, prea calde, picante, grase, prăjitul, săritul peste mese, la fel ca mâncatul la ore inadecvate.

– stresul cotidian

– sarcina

– obezitatea

– vârsta înaintată

– postul sau dietele inadecvate, excesul alimentelor de tip fast food, sau a celor prea rafinate sau procesate (zahăr alb, margarină, ulei ultrarafinat)

– anumite afecțiuni: diabetul zaharat, hernia hiatală, sclerodermia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel