Sari la conținut

Cele mai bune remedii naturale pentru mahmureală după sărbători. Medic: „Avem un popor care consumă mult alcool”

mahmureala
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
mahmureală

Nu există o modalitate sigură de a face mahmureala să dispară, dar aceste remedii naturale te vor face să te simți mult mai bine.

Dacă ați băut vreodată prea mult de băut, știți că unele dintre consecințele de a doua zi pot fi mai puțin decât plăcute: greață, oboseală, o durere de cap despicată, gură uscată, stomac deranjat și o memorie neclară, pentru a numi doar câteva .

„Există trei mari complicații la mahmureala: inflamația, pentru că se leagă de diferite enzime chimice din organism și schimbă modul în care acestea acționează; deshidratare, pentru că te face să urinezi mult; și privarea de somn, pentru că îți întrerupe arhitectura somnului, astfel încât să nu te odihnești cu adevărat”, explică Deep Bhatt, MD, medic internist la Weill Cornell Medicine din New York City.

Vestea bună este că puteți lua anumite măsuri pentru a preveni aceste simptome dacă intenționați să beți.

Când consumați alcool, rețineți că acesta poate interacționa cu anumite medicamente și poate provoca reacții adverse cum ar fi amețeli, somnolență, concentrare redusă și o șansă crescută de supradozaj, conform Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAA) din Statele Unite. Aceste medicamente includ antidepresive, stimulente și anumite medicamente care tratează anxietatea. Medicamentele pentru alergii pot interacționa negativ și cu alcoolul. Consultați-vă medicul pentru a vă asigura că ceea ce luați nu are o interacțiune dăunătoare cu alcoolul, recomandă NIAAA.

Experții au identificat câteva remedii practice care pot scurta simptomele.  Descoperă câteva trucuri pentru a face față mahmurelii.

Bea multă apă pentru a recompensa lichidele pierdute

Unul dintre cele mai simple remedii casnice pentru mahmureala? Bea apă. „Alcoolul în sine este un diuretic, ceea ce înseamnă că vă face să urinați mai mult”, spune Shilpi Agarwal, MD, medic de medicină de familie din Washington, DC. „Face acest lucru prin suprimarea anumitor hormoni care ajută organismul să rețină lichidul și, prin urmare, pierzi lichide urinând.”

Clinica Cleveland notează că puteți pierde până la un litru de urină în câteva ore după ce ați băut patru băuturi alcoolice.

Deși nu va preveni complet efectele secundare, hidratarea cu apă sau alte lichide – chiar dacă puteți bea doar câteva înghițituri o dată – vă va ajuta. „Apa ajută la restabilirea lichidelor necesare și poate ajuta fluxul sanguin și sistemul circulator să transporte nutrienți și oxigen către țesuturi și să elimine deșeurile dintr-o noapte de consum excesiv”, spune Pete McCall, antrenor personal și fiziolog de exerciții fizice certificat de Consiliul American pentru exerciții în Carlsbad, California.

Dr. Alexandru Nechifor, medic internist: „Avem un popor care consumă mult alcool, atât în rural cât și în urban, nu facem diferențe între cele două sexe. Cel mai bun remediu pentru mahmureală este hidratarea corespunzătoare. Deci cel mai bun remediu este să înlocuim acest lichid pierdut cu apa. Eventual cu apă cu un conținut mai mare de minerale”, a declarat acesta pentru Antena1.

Restaurați energia cu vitamina B și protejați imunitatea cu vitamina C

Unele simptome de mahmureală rezultă din deficiențe de nutrienți, iar vitamina B12 este afectată în special de consumul de alcool, potrivit unui studiu.

Vitaminele B sunt responsabile pentru energie, funcția creierului și menținerea sistemului imunitar și a sistemului nervos să acționeze corect, conform Academiei de Nutriție și Dietetică.

Epuizarea vitaminelor B a fost asociată cu oboseală și niveluri scăzute de energie.

O altă vitamină care poate fi adăugată la rutina de autoîngrijire a mahmurelii este vitamina C. Cercetările arată o legătură între consumul de alcool și un sistem imunitar slăbit, afectând capacitatea organismului de a se apăra. Pentru a ajuta la prevenirea răcelilor, virușilor și potențialelor boli legate de alcool, încărcați cu vitamina C cu fructe și legume precum broccoli, care este o sursă excelentă, potrivit USDA. Luați în considerare și portocale, ardei gras roșu, kiwi și căpșuni, care sunt bogate în vitamina C, notează National Institutes of Health.

Crește-ți nivelul zahărului din sânge cu carbohidrați

Alcoolul poate interfera cu nivelul zahărului din sânge, conform  Johns Hopkins, ceea ce poate contribui la oboseala, iritabilitatea și slăbiciunea care sunt adesea consecințe ale intoxicației. De asemenea, poate explica de ce micul dejun pe pâine prăjită și miere a fost mult timp promovat ca un remediu natural pentru mahmureala.

„Consumul excesiv de alcool poate afecta negativ metabolismul glucozei, așa că o gustare ca aceasta care este bogată în carbohidrați și zaharuri (fructoza din miere) poate crește glicemia și poate oferi o energie imediată”, spune McCall.

Contrar credinței populare, alimentele grase nu te vor ajuta să combati mahmureala. Acea grăsime nu va absorbi alcoolul – care și-a făcut deja drum prin ficat. „S-ar putea să sune bine în acest moment, dar de fapt nu vă va face corpul să se simtă mai bine”, adaugă Michalczyk.

In schimb, Michalczyk sugerează un castron cu supă de pui cu tăiței. „Supa cu tăiței de pui este hidratantă și sărată, ceea ce va ajuta la satisfacerea acestei pofte. În plus, veți obține niște proteine care vă vor ajuta să vă mențineți mulțumit, iar vitaminele și mineralele din țelină și morcovi le vor completa și pe cele pierdute prin băutură”, spune Michalczyk. Ca să nu mai vorbim de faptul că tăițeii oferă acei carbohidrați menționați mai sus pentru energie, potrivit Every Day Health.

Consumați mușețel pentru a reduce „anxietatea”

Pentru unii oameni, anxietatea indusă de mahmureala poate fi la fel de solicitantă din punct de vedere emoțional ca unele dintre simptomele fizice ale mahmurelii.

Dacă acest lucru nu sună familiar, poate fi pentru că anxietatea ne afectează pe toți diferit. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că oamenii timizi au un nivel mai mare de anxietate a doua zi după consumul de alcool.

Deși lipsesc studii de înaltă calitate privind utilizarea mușețelului pentru recuperarea mahmurelii, Michalczyk spune că unii oameni spun că mușețelul calmează sentimentele copleșitoare provocate de băutură. La urma urmei, alcoolul te poate face să te simți putred, din punct de vedere al sănătății mintale, din cauza deshidratării, a glicemiei scăzute și a producției de hormoni neregulate, după cum notează organizația de caritate Alcohol Change UK. Cercetările susțin folosirea acestei plante cu flori pentru a calma aceste agitații, deși participanților la studiu li s-a dat extract de mușețel mai degrabă decât ceai.

Ca bonus, mușețelul poate ajuta cu somnul și poate ameliora durerile de stomac, potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel