sâmbătă, aprilie 17, 2021

Aproximativ șase din 10 persoane acuză dureri de spate, potrivit unei statistici a Ministerului Sănătății.

Principalele cauze sunt poziţia incorectă pe scaun sau la volan, sedentarismul sau exerciţiile

fizice efectuate greşit, obezitatea, în special cea superioară (abdominală), ridicările bruşte de greutăţi, uzura discurilor vertebrale şi a ligamentelor muşchilor spatelui.

Iată ce remedii recomandă medicii pentru ameliorarea durerii:

Comprese şi duşuri calde. Aplicaţi comprese calde sau lipiţi o sticlă de apă caldă pe zona dureroasă. “Faceţi un duş cald şi menţineţi jetul de apă caldă pe zona dureroasă. Nu aplicaţi gheaţă şi, în niciun caz, nu alternaţi compresele calde cu cele reci. Există riscul de infarct”, avertizează medicul ortoped Dia Ahmad.

Analgezice şi antiinflamatoare.

Cele mai îndemână pastile pentru calmarea durerilor de spate sunt paracetamolul sau ibuprofenul. Luaţi analgezice sau antiinflamatoare conform instrucţiunilor din prospect şi nu depăşiţi doza recomandată. Pastilele nu sunt însă o soluţie pe termen lung, iar dacă durerea persistă mai mult de două zile, fără să scadă în intensitate, consultaţi medicul.

“Este posibil să fie vorba de hernie de disc, care nu poate fi însă ameliorată cu pastile, singura soluţie fiind operaţia”, explică specialistul.

Tehnici de relaxare. Tensiunea nu face bine spatelui, aşa că încercţi

să vă relaxaţi pe cât posibil. Orice funcţionează: o baie lungă, muzică lentă, masaj uşor cu geluri antiinflamatoare.

Odihnă la pat versus sport.
Deşi medicii obişnuiau să recomande lungi perioade de odihnă la pat, studiile au arătat că, de fapt, cât timp durerile sunt încă suportabile, lipsa activităţii fizice face mai mult rău decât bine.

Plimbările şi mersul pe bicicletă susţinute nu sunt foarte solicitante pentru spate. Înotul întăreşte muşchii spatelui, însă anumite mişcări nu sunt recomandate. Când durerile sunt foarte mari, medicii spun că repausul este esenţial.

Perioada de

recuperare. Durerea de spate dispare natural în câteva zile dacă respectaţi regulile de mai sus. Reluaţi-vă activitatea şi nu staţi în aceeaşi poziţie mai mult de 30 de minute, dar, mai ales, evitaţi să ridicaţi obiecte grele sau să faceţi mişcări bruşte. Evitaţi canapele moi, aşezaţi-vă mai degrabă pe scaun.

 

Ultimele stiri

Parteneri