Sari la conținut

Cele mai bune surse naturale de fier

Deficința de fier este cea mai întâlnită și reprezită principala cauză de anemie. Fierul joacă un rol important în transporarea oxigenului de la plămâni către cellule, iar lipsa acestui mineral te face să te simți extenuat și scurtează respirația.

Anemia poate face limba şi colţurile gurii dureroase, unghiile uscate, subţiri şi care se rup uşor şi, doar în cazuri rare, persoanele afectate pot avea un ten palid.

Mai afectate, în acest sens, sunt femeile, care au pierderi de fier în timpul menstruaţiei şi, de aceea, ele au nevoie de mai multe alimente bogate în fier decât bărbaţii.

De altfel, nutriţioniştii subliniază că acest tip de anemie poate fi prevenit sau vindecat cu ajutorul dietei:

Spanacul

Vegetarienii care au exclus de tot produsele animale din dieta lor își pot lua fierul din vegetalele cu frunze verzi precum spanacul sau broccoli.

Cereleale integrale

Acestea sunt o importantă sursă de fier, însă prezintă şi un inconvenient. Ele au un conţinut ridicat de fitaţi, substanţe care împiedică absorţia fierului. ”De aceea nu este bine să asociem la aceeaşi masă cerealele integrale cu alte alimente bogate în fier”, este sfatul profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie.

Mazărea

Este un lucru déjà cunoscut că mazărea este bogată în fibre și proteine. În doar jumătate de ceașcă de mazăre găsim și 50% din necesarul zilnic de fier.

Ficatul

30 de grame de ficat de pui conține aproape o cincime din doza zilnică de fier.

Tofu

O ceașcă de tofu conține 35% din necesarul zilnic de tofu.

Sfecla
Sfecla este originara din Elvetia, fiind o leguma aromata si usor amara, dar nu neplacuta la gust. O poti adăuga în supe și salate, ea oferindu-ți în jur de 4 miligrame de fier pe cană.

Carnea roșie

Este una dintre cele mai bune surse de fier. Are o valoarea nutrițională importantă, pe lângă fier, conține și proteine, minerale, vitamine.

Semințe de dovleac

Sunt bogate în fier – 100 g de seminte de dovleac contin 14 mg de fier, zinc și proteine.

Ouă

Un mic dejun format din ouă este foarte sănătos. Două ouă conțin aproximativ 8% din necesarul zilnic de fier.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel