Sari la conținut

Cele mai cancerigene substanțe pe care femeile ar trebui să le evite pentru a preveni cancerul la sân

Cercetători americani au identificat cele mai cancerigene substanțe chimice prezente în mediul cotidian pe care femeile ar trebui să le evite pentru a scădea riscurile de cancer la sân. Această pistă este considerată promițătoare pentru prevenirea boli

Studiul, apărut luni în revista Environmental Health Perspectives, confirmă și faptul că produsele chimice care provoacă tumori canceroase ale glandelor mamare la șobolani sunt asociate cu cancerul la sân la oameni. În studiu sunt inventariate 17 substanțe cancerigene, cele mai susceptibile să provoace tumori canceroase la animale și la care sunt expuse multe femei. Sunt produse chimice din benzină, motorină și substanțe de eșapament de la mașini, substanțe de ignifugare, de scoatere a petelor de pe textile, dizolvanți, substanțe de decapare a zugrăvelii și derivați din dezinfectanți utilizați în tratarea apei potabile.

‘Cercetarea oferă o foaie de drum pentru prevenirea cancerului la sân, identificând produsele chimice cele mai riscante din acest punct de vedere la care sunt expuse în mod obișnuit multe femei și arătând cum se poate măsura această expunere’, spune dr Ruthann Rudel, director de cercetări la Silent Spring Institute din Newton (statul american Massachusetts), coautor al studiului. ‘Informațiile vor ghida eforturile pentru scăderea contactului cu aceste substanțe legate de cancerul la sân și îi vor ajuta pe cercetători să analizeze felul în care sunt afectate femeile’, adaugă el.

În cercetările efectuate până acum asupra cancerului la sân nu s-a luat în considerare expunerea femeilor la un mare număr de substanțe chimice cancerigene. Oamenii de știință americani subliniază că cercetarea substanțelor chimice din mediul înconjurător este o pistă promițătoare pentru prevenirea tumorilor maligne mamare.

‘Reducerea expunerii la produse chimice toxice ar putea salva viața multor femei’, arată Julia Brody, director general al Silent Spring Institute, coautor al studiului.

Cancerul la sân este a doua cauză a mortalității de cancer în rândul femeilor americane, cu 40.000 de decese în 2014 și 232.670 de cazuri nou diagnosticate, potrivit Institutului Național pentru Cancer, care apreciază că în prezent există în SUA 2,89 milioane de femei bolnave de acest tip de cancer.

Cercetătorii recomandă unele măsuri de precauție, printre care limitarea, pe cât posibil, a expunerii la emanațiile din benzină, motorină și de gaze de eșapament de la mașini, utilizarea hotei de bucătărie la pregătirea meselor și reducerea consumului de alimente cu crustă carbonizată (precum cele gătite pe grătar). Un alt sfat este să nu se folosească mobilă (canapele, fotolii) cu spumă poliuretanică și, înainte de achiziționare, cumpărătorii să se asigure că nu au existat tratamente cu ignifuge. Trebuie să se evite și covoarele și alte articole de mobilier rezistente la pete. Se recomandă și un filtru bun cu carbon pentru filtrarea eficientă a apei înainte de consum, precum și reducerea expunerii la substanțele chimice din praful din locuință, schimbând încălțămintea la intrare și folosind aspiratoare cu filtru de particule,

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: