Sari la conținut

Cele mai comune afecțiuni ginecologice cu care se confrunta femeile

cancer ovarian
Sursă foto: pixabay
Îndepărtarea timpurie a ovarelor poate afecta sănătatea creierului femeilor

Cele mai comune afecțiuni ginecologice. Controalele ginecologice periodice sunt deosebit de importante pentru sănătatea organelor de reproducere ale femeii, pentru că în acest fel pot fi depistate posibilele afecțiuni de care aceasta poate suferi.

Recunoscând simptomele acestora și acționând prompt, vor putea fi evitate complicațiile pe termen scurt sau lung, complicații care pe lângă că ar produce și mai multă suferință, ar necesita și tratamente mai complexe.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, a explicat care sunt cele mai frecvente afecțiuni ginecologice cu care se pot confrunta femeile:

Sindromul ovarelor polichistice

O femeie care suferă de această afecțiune poate avea cicluri menstruale prelungite sau rare, iar pe ovare pot apărea mai mulți foliculi, ceea ce poate împiedica eliberarea ovulului. Cele mai frecvente cauze ale sindromului ovarelor polichistice sunt nivelurile excesive de androgeni din organism, cauzele genetice sau un exces de insulină în organism. Pacientele se pot confrunta cu obezitate abdominală, acnee, pot deveni predispuse la diabet, pot prezenta anomalii menstruale sau pot avea probleme de infertilitate.

Vaginita

Orice femeie care se află în perioada fertila a vieții se poate confrunta cu această afecțiune care se caracterizează prin inflamație la nivelul vaginului. Vaginita poate apărea din cauza unei infecții, a actului sexual, a administrării de antibiotice, a folosirii de creme spermicide sau din cauza unei modificări hormonale. Vaginita se manifestă prin dureri la urinare, mâncărimi sau iritații vaginale și scurgeri vaginale urât mirositoare.

Infecția tractului urinar

Este este una dintre cele mai frecvente probleme ginecologice cu care se confruntă femeile din toate grupele de vârstă. Aceasta apare, de obicei, atunci când bacteriile prezente în vagin sau în anus se deplasează până la uretră și la vezica urinară și, în unele cazuri, chiar la rinichi.

O femeie poate deveni mai predispusă la această infecție dacă se confruntă cu o problemă la nivelul nervilor sau mușchilor pelvieni, dacă are tractul urinar îngustat sau dacă există un anumit blocaj la nivelul uretrei, vezicii urinare sau rinichilor. Simptomele infecției urinare includ senzația de arsură în timpul urinării, urină tulbure, cu miros puternic, sau prezența sângelui în urină. În cazul în care infecția afectează rinichii, sunt prezente febra, frisoanele, durerile de spate, vărsăturile sau greața.

Dismenoree (menstruație dureroasă)

Simptomul principal al afecțiunii sunt durerile în timpul ciclurilor menstruale. Dismenoreea este împărțită în două categorii, dismenoree primară și secundară, unde dismenoreea primară nu este asociată cu nicio boală pelvină, însă dismenoreea secundară este asociată cu tulburări pelviene subiacente. Cauza dismenoreei primare o constituie prostaglandinele, substanțe chimice naturale din organism, iar a celei secundare pot fi fibroamele, endometrioza sau adenomioza.

Fibroame

Sunt tumori musculare care se pot forma în interiorul uterului, variază în funcție de localizare, mărime și formă, rareori fiind canceroase. Nu există motive evidente care pot duce la apariția acestei afecțiuni, însă genetica și hormonii se pare că sunt totuși implicați. Ca și simptome ale prezenței fibroamelor pot fi enumerate menstruațiile abundente, senzația de presiune în partea inferioară a abdomenului, sângerările între menstre sau durerile în timpul actului sexual.

Endometrioza

Această afecțiune apare atunci când mucoasa uterină care căptușește uterul crește în afara acestuia. Cauzele pot fi hormonale, genetice, pot fi legate de fluxul menstrual sau de probleme ale sistemului imunitar. Simptomele endometriozei includ crampe menstruale dureroase, sângerări între ciclurile menstruale sau probleme digestive.

Boala inflamatorie pelvină

Apare la organele tractului genital superior (trompe uterine, uter, peritoneu pelvian și alte structuri înconjurătoare) și se manifestă prin dureri abdominale inferioare, dureri în timpul actului sexual, scurgeri vaginale anormale, sângerări vaginale, febră sau letargie. Boala inflamatorie pelvină poate apărea la femeile care au parteneri sexuali multipli, antecedente de inflamații pelvine sau la cele care utilizează dispozitive intrauterine (sterilete).

Herpes genital

Este o boală cu transmitere sexuală care se caracterizează prin prezența de răni și vezicule pe sau în jurul organelor genitale. Această infecție virală poate fi contractată prin sex vaginal, anal sau oral cu o persoană infectată. Simptomele infecției sunt asemănătoare gripei, respectiv febră, frisoane, oboseală, dureri musculare și greață.

Chisturi ovariene

Sunt foarte frecvente și pot afecta femeile din orice grupă de vârstă. Chisturile ovariene (săculeți cu lichid prezenți în ovare) pot fi rezultatul unor infecții pelviene severe, endometriozei sau problemelor hormonale. Pacienta poate resimți balonare, umflături sau durere în regiunea abdominală, greață și vărsături.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel