Sari la conținut

Cancerul de sân. Cele mai cunoscute 9 semne. La ce trebuie să fii atentă

Cancerul mamar

Cancerul de sân. Cele mai cunoscute 9 semne. La ce trebuie să fii atentă.

Alături de cancerul de piele, cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femeile din Statele Unite. Una din opt femei va dezvolta cancer de sân la un moment dat în viața ei, potrivit Fundației Naționale a Cancerului de Sân (National Breast Cancer Foundation, NBCF, n.e.).

Unele persoane prezintă un risc mai mare decât altele, dar este foarte important ca toate femeile să cunoască semnele cancerului de sân. Iată ce trebuie să știți și să aveți grijă.

Semne ale cancerului de sân

Toate următoarele simptome pot fi semne ale cancerului de sân. Acestea fiind spuse, dacă aveți oricare dintre ele, consultați medicul pentru a exclude cancerul de sân.

Nodul la sân

Acesta este simptomul la care se gândesc majoritatea oamenilor în legătură cu cancerul de sân: un nodul sau o umflătură în sân. Cancerul de sân poate provoca noduli în sân, deși Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că cele mai frecvente cauze alenodulilor de sân sunt chisturile și starea fibrocistică a sânilor. Dacă simțiți un nou nod de orice dimensiune în sân sau în axilă, mergeți la medic.

Îngroșarea pielii

Uneori pielea din zona sânilor poate arăta sau se poate simți mai groasă în anumite locuri decât ar fi în mod normal. Sau s-ar putea simți ca o creastă de țesut. Acesta ar putea fi un semn al cancerului de sân.

Dimpling skin could be a sign of breast cancer Video - ABC News

O textură de „coajă de portocală” pe pielea sânului

Creșterea pielii poate apărea în cazurile de cancer mamar inflamator, care este un tip de cancer neobișnuit, dar agresiv. Unii oameni compară textura și aspectul pielii cu coaja de portocală, cu un aspect denivelat cunoscut sub numele de „peau d’orange”, potrivit Cleveland Clinic.

Roșeață în zona mamelonului sau a sânului

O culoare roșie sau violet răspândită pe o parte a sânului poate fi, de asemenea, un semn al cancerului mamar inflamator (IBC). IBC tinde să progreseze rapid „și întregul sân poate deveni foarte mare, umflat, roșu și inflamat”, spune dr. Deanna Attai, MD, chirurg mamar și profesor clinic asociat de chirurgie la Școala de Medicină David Geffen de la Universitatea din California Los Angeles (UCLA), potrivit parade.com.

Cancerul de sân. Alte modificări ale pielii

Dacă observați orice alte modificări ale pielii sau poate o erupție cutanată care nu dispare, acestea merită, de asemenea, verificate, spune dr. Laura Dean, MD, specialist în diagnosticarea radiologiei în cadrul departamentului de imagistică a sânilor de la Cleveland Clinic.

Dureri de sân

Durerile mamare sunt de fapt destul de frecvente, spune dr. Dean. Și dacă durerea este difuză sau răspândită pe tot sânul, este probabil destul de normală și posibil legată de fluctuațiile hormonale. Dar durerea concentrată într-o zonă a sânului sau durerea recurentă care persistă într-un singur loc ar putea fi un simptom potențial al cancerului de sân.

Durere de mamelon

Durerea în zona mamelonului ar putea fi, de asemenea, un semn potențial al cancerului de sân.

Secretiile mamelonare sau Galactoreea - Donna Medical Center

 Secreții sau scurgeri din mamelon

Secrețiile sau scurgerile din mamelon nu sunt de fapt atât de neobișnuite. Dar dacă este un fenomen nou, ar merita să fie investigat. Dacă secreția este lăptoasă sau albicioasă sau chiar puțin verde, probabil că nu trebuie să vă faceți griji, spune dr. Dean, dar adaugă că s-ar putea să fie mai preocupată de o secreție transparentă sau de culoare roșie, maro sau galbenă. 

Mamelon retractat sau inversat

Dacă observați că unul dintre sfârcurile dvs. a început să se retragă sau să tragă spre interior, ar putea fi un semn potențial al cancerului de sân, spune dr. Attai.

Noduli limfatici umflați

Când cancerul de sân se răspândește, acesta se răspândește adesea la ganglionii limfatici axilari, care sunt localizați în axile dumneavoastră. Dacă observați că ganglionii limfatici sunt umflați sau sensibili, nu-l ignorați.

O modalitate de a fi conștiente de schimbările care pot apărea în zona sânilor este monitorizarea lor în mod regulat pentru orice schimbare sau efectuarea de auto-examene regulate ale sânilor.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel