Sari la conținut

Cele mai cunoscute mituri despre vaccin explicate de cadre medicale

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cele mai cunoscute mituri despre vaccin. În plin val 4 al pandemiei COVID-19, trecem în revistă câteva mituri intens invocate despre vaccin și explicăm de ce nu sunt altceva decât invenții menite să sporească frica de necunoscut.

Motivele din spatele acestui scepticism sunt numeroase și complicate: în ghemul rezultat se amestecă neîncrederea în instituțiile statului, comunicarea deficitară a autorităților, gradul ridicat de analfabetism funcțional și un ingredient special, foarte puternic și activ – dezinformarea în masă.

Vaccinul împotriva COVID-19 îmi va afecta fertilitatea și sarcina

Una dintre marile temeri ale femeilor este ca vaccinul anti-COVID ar afecta fertilitatea. Vedem de unde a apărut acest mit.

„Mitul că vaccinul anti-COVID ar afecta fertilitatea a apărut acum un an, când cineva a făcut o mică constatare, infimă. Dar este vorba de o logică fracturată”, a spus prof. dr. Radu Vlădăreanu, explicând că studiile ulterioare nu au arătat acest lucru.

„E o logică fracturată: ca şi cum ai spune cartoful e cât portocala, deci sucul de cartofi are acelaşi gust la sucul de portocală”, explică medicul ginecolog.

De aceea, vaccinarea pentru gravide este sigură, iar medicii chiar o recomandă.

„Recomand puternic gravidelor să se vaccineze, oricând pe parcursul sarcinii, şi nu e numai recomandarea României.

Deci, oricând înainte de naştere sau după, pentru că scade mult riscul de a face o formă gravă de COVID”, a mai spus prof. dr. Radu Vlădăreanu.

Mit: vaccinul anti-covid-19 îmi va afecta sarcina

Majoritatea studiilor arată că nu contează ce ser aleg femeile.

În plus, „vaccinul nu ajunge la făt, ci numai anticorpii. La fel şi în cazul alăptării. Dacă am făcut prima doză, am văzut că sunt însărcinată, fac apoi şi a doua doză de vaccin”, a asigurat medicul.

Vaccinarea anti-COVID a gravidei protejează şi copilul. Serul nu ajunge în laptele matern

Multe gravide se tem de vaccinarea anti-COVID, în timp ce mamele se întreabă de ce să se vaccineze mai ales când sunt în perioada în care alăptează.

„Categoric există indicaţie de vaccinare anti-COVID atât a gravidei, cât şi după naştere, pe durata alăptării, dacă nu s-a vaccinat până atunci.

Mă refer în special la cele două seruri, Pfizer şi Moderna, făcute după o tehnologie revoluţionară, deci nu e o tehnologie nouă care trebuie dovedită acum.

Această moleculă ARN mesager e eliminată şi nu trece nici în lapte, nici în tubul digestiv al nou-născutului.

Momentul optim de vaccinare al gravidei este trimestrul II către trimestrul III al sarcinii, pentru că după cele două doze de vaccin e nevoie de timp pentru a obţine un titru de anticorpi protectori”, a explicat prof. dr. Simona Vlădăreanu, medic neonatolog.

În ce condiţii se pot vaccina anti-COVID cei care au alergii severe

De la debutul campaniei de vaccinare, cei care suferă de alergii s-au temut de vaccinul anti-COVID din cauza faptului că ar putea suferi complicaţii. Medicul Amin Zahra ne linişteşte şi ne spune că riscul de a face şoc anafilactic de la vaccin este la fel de redus ca după orice alt medicament.

„Putem face un şoc anafilactic de la vaccin ca şi atunci când putem face după ce luăm orice medicament. Dacă avem alergie la acel medicament, putem să suferim un şoc anafilactic, la fel ca şi la vaccin”, a spus medicul Amin Zahra.

Cele mai cunoscute mituri despre vaccin.Vaccinul impotriva COVID-19 a fost dezvoltat ca o modalitate de a controla populatia generala, fie prin introducerea unui microcip de urmarire, fie a unor nano-transductori care vor ajunge in creierele noastre.

Nanotehnologia reprezinta studiul unor lucruri de dimensiuni extrem de mici care pot fi folosite in multe domenii stiintifice.  Vaccinurile folosesc, intr-adevar, nanotehnologia sub forma unor nanoparticule de lipide care formeaza un invelis de lipide care protejeaza ARNm fata de sistemul imunitar care ar putea sa-l degradeze inainte de a ajunge in celula.

Mitul legat de microcipul de urmarire s-a nascut dupa comentariul facut de Bill Gates in cadrul unei intalniri a Gates Foundation cu privire la un certificat digital de evidenta a persoanelor vaccinate. Tehnologia la care s-a referit nu reprezinta un microcip si nu a fost implementata in niciun fel in procesul de dezvoltare, testare si distributie a vaccinurilor impotriva COVID-19.

Cele mai cunoscute mituri despre vaccin: Vaccinurile COVID-19 au fost produse folosind tesut fetal.

Nici vaccinul Pfizer/BioNTech, nici vaccinul Moderna nu contin celule fetale si nu au fost folosite celule fetale pentru dezvoltarea si productia niciunuia dintre aceste vaccinuri.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel