Sari la conținut

Cele mai dăunătoare alimente pentru pancreas. Semnale de alarmă pentru pancreatită

cafeaua afectează pancreasul
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Pancreasul este un organ important cu dublu rol în organism: ajută decisiv procesul de digestie şi susţine echilibrul hormonal dat de sistemul endocrin. Astfel, joacă un rol important în producerea enzimelor, ajutând corpul să digere alimentele consumate.

Medicii atrag atenţia că în ultimii 10 ani, diagnosticul de pancreatită a fost stabilit de trei ori mai des, în special la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani.

Principalul motiv pentru creșterea bruscă a cazurilor de pancreatită este dieta dezechilibrată, cu accent pe alimentele cu carbohidrați și grăsimi, în special mâncarea de tip fast-food.

Astfel, alimentele care conțin grăsimi trans, coloranți și conservanți, mâncărurile cu un conținut ridicat de grăsimi și carbohidrați, dulciurile şi băuturile carbogazoase și dulciuri pot provoca inflamarea cronică a pancreasului.

Semnale de alarmă şi factori de risc

Greutate în abdomen, greață, scaune dezordonate, balonare, durere în părțile superioare și în hipocondrul drept – acestea Pancreatita cronică este o boală de lungă durată cu exacerbări, care duce în cele din urmă la modificări morfologice ireversibile și la scăderea permanentă a funcției pancreatice. Dar stilul de viață corect și tratamentul în timp util pot opri procesele ireversibile ale glandei.

La stabilirea diagnosticului, determinarea conținutului de enzime pancreatice din sânge este de o importanță cheie. În pancreatită, nivelul enzimei amilaze crește semnificativ. Cu toate acestea, în pancreatita cronică fără exacerbare, nivelul amilazei poate rămâne normal. În acest caz, un studiu care determină nivelul de lipază din sânge este mai informativ.

În plus, o examinare cuprinzătoare include analiza scaunului. Imaginea bolii va fi completată de studii precum elastaza serică și glucoza plasmatică. Factorii de risc pentru dezvoltarea pancreatitei includ supraponderalitatea, dezechilibrul nutrițional, fumatul și abuzul de alcool.

Pancreatita înseamnă dureri la nivelul pancreasului
Sursa: pexel.com

Monitorizarea stării pancreasului este, de asemenea, necesară pentru pacienții cu un diagnostic de colelitiază, precum și pentru persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală asupra organelor tractului gastrointestinal.

Deoarece pancreatita poate fi confundată cu alte patologii ale organelor abdominale în ceea ce privește simptomele, autotratamentul nu este recomandat. Pancreatita este una dintre cele mai greu de diagnosticat boli ale sistemului digestiv. Un diagnostic în timp util reprezintă jumătate din succesul tratamentului.

Unul dintre primele semne ale bolii este o durere dureroasă în abdomenul superior care imită senzația de foame. Alte simptome comune ale ulcerului includ eructații, disconfort sau balonare după masă, arsuri la stomac, greață sau vărsături, durere crescută după alimente condimentate, afumate sau grase, precum și alcool, limba încărcată.

Simptomele mai puțin frecvente sunt indigestia, pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate.

În cazul persoanelor care suferă de pancreatită se recomandă un regim alimentar strict, dar şi suplimente de vitamina E, vitamina B12 și vitamina PP. De asemenea, cu acordul medicului curant, se pot folosi şi diverse ceaiuri care au efecte benefice în cazul afecţiunilor pancreatice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel