joi, iunie 17, 2021
Tratamentele naturiste sunt de mare folos în încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii, utilizând anumite plante şi produse din plante cu acţiuni tonice, hidratante, nutritive, emoliente şi vitaminizante.

Procesul natural de îmbătrânire a pielii începe de la vârsta de 20 de ani, când se reduce producerea de colagen şi elastină, două substanţe proteice care asigură elasticitatea pielii. Treptat, muşchii feţei îşi pierd tonusul, se reduce stratul subcutanat de grăsime, iar pielea îşi pierde aspectul catifelat. După vârsta de 50 de ani, epiderma devine tot mai uscată, iar ridurile fine îşi fac apariţia, în funcţie de acţionarea diferiţilor factori favorizanţi, care accelerează procesul de ridare.
Factorii agresivi, care grăbesc îmbătrânirea pielii, sunt: viaţa dezordonată, nerespectarea

orelor de odihnă, fumatul, folosirea de cosmetice puternic degresante. Chiar şi poziţia feţei pe pernă în timpul nopţii poate determina apariţia ridurilor. Femeile care dorm pe o parte constată apariţia ridurilor pe obraz şi pe bărbie.

Tratamentele naturiste sunt de mare folos, utilizând anumite plante şi produse din plante cu acţiuni tonice, hidratante, nutritive, emoliente şi vitaminizante, care prezintă efecte în încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii. Principalele obiective sunt:
– folosirea infuziilor din plante pentru curăţarea tenului;
– tonifierea

pielii uscate şi sensibile cu creme şi geluri adecvate;

– hidratarea tenului normal cu creme şi extracte din plante.
Tratamentele constau din spălarea zilnică, pentru a asigura reparaţia ţesuturilor, după care se hrăneşte tenul cu substanţe regeneratoare, care stimulează vitalitatea prin activarea circulaţiei sângelui şi oxigenarea pielii.
Sunt eficiente:
– comprese cu infuzii din flori de muşeţel, frunze de salvie şi herba de podbal, decoct din rădăcini de nalbă mare, la care se adaugă o lingură de miere de albine şi suc de struguri;
– comprese

cu ulei de măsline călduţ, aplicat pe obraz, tâmple şi frunte, după care se spală cu apă călduţă, având rol în catifelare, hidratare, conferind elasticitatea pielii, suplinind lipsa de colagen şi proteine;

– comprese odihnitoare şi antiseptice cu infuzie din flori de albăstrele pentru pleoape ridate şi cu decoct din rădăcini de ghimbir, cu puternic efect antirid;
– cataplasme cu morcovi raşi, castraveţi, caise, fragi, banane şi pepene galben (100 g), amestecate cu lapte fiert (50 g) şi apă fiartă şi răcită (50 ml); se aplică în fiecare seară, timp de două-trei săptămâni,

după care se continuă o dată pe săptămână;

– creme antirid, hrănitoare şi hidratante, cu gălbenele, Aloe Vera şi tătăneasă sau cu miere, coenzima Q10, ulei de măsline şi vitamine (A, C, E), aplicate dimineaţa şi seara;
– măşti nutritive şi emoliente aplicate pe zonele ridate, cu suc de struguri, mere Ionathan, căpşuni, banane sau de lămâie, amestecat cu brânză de vaci, miere, morcovi raşi şi ulei de trandafir;
– mască dintr-un amestec cu un gălbenuş, două linguri de ulei din germeni de grâu, drojdie de bere, cu acţionare de 30 de minute, având efecte de netezire a pielii.

Regimul alimentar

Este benefică o alimentaţie sănătoasă, bogată în fructe, legume proaspete, ulei de măsline şi nuci, cu rol important în protejarea pielii de acţiunea oxidantă a razelor solare, care formează radicali liberi în celulele epidermei. Vitaminele C şi E şi polifenolii din compoziţia fructelor şi legumelor neutralizează aceşti radicali. Uleiul de măsline, bogat în acizi graşi nesaturaţi, conţine antioxidanţi, care neutralizează atacul radicalilor liberi din piele, contribuind la prevenirea apariţiei ridurilor.
Sunt indicate alimentele bogate în sulf (varză, conopidă, broccoli, păstârnac, usturoi, ceapă, praz, muştar, ouă), care ajută la păstrarea elasticităţii şi netezesc pielea.
Consumul de lichide este obligatoriu pentru hidratarea pielii. De asemenea, trebuie redus consumul de carne roşie, grăsimi animale, prăjeli, cartofi prăjiţi, zahăr, ciocolată, dulciuri rafinate.

Ultimele stiri

Parteneri