miercuri, ianuarie 20, 2021
Elena Oceanu

Implantul dentar este o piesa din titan, cel mai adesea sub forma unui surub, care serveste ca inlocuitor pentru radacina unui dinte natural lipsa.

Plasarea se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractie, printr-o interventie chirurgicala nu foarte complicata, comparand-o ca agresivitate cu o extractie.

Dupa un timp, necesar integrarii in os, implantului i se ataseaza o alta piesa metalica numita bont protetic, deasupra caruia medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii lipsa

Ce analize medicale sunt necesare pentru aceasta interventie?

Dr. Dragos Calangiu: Procesul de pregatire a interventiei de implant dentar presupune trei etape de planificare pentru stabilirea statusului dentar al pacientului, nevoilor acestuia si, in final, identificarea celor mai bune solutii. In prima faza are loc examinarea dentara care include realizarea radiografiilor necesare si amprentarea cavitatii bucale. Ulterior, este intocmita fisa medicala unde sunt listate informatii despre starea generala de sanatate, medicatia prescrisa si particularitatile medicale ale pacientului.

In ultima etapa de planificare a interventiei, pacientul este examinat de medicii cu specializari diferite implicati in tratament. Astfel,  chirurgul oral si maxilo-facial  seteaza diagnosticul si tratamentul afectiunilor cavitatii bucale, parodontologul diagnosticheaza si trateaza structurile care sustin dintii, iar medicul protetician diagnosticheaza,  realizeaza si amplaseaza structurile coronare artificiale care vor inlocui dintele pierdut.

Cine poate apela la implantul dentar? Exista contraindicatii?

Dr. Calangiu: Implanturile dentare sunt realizate din materiale biocompatibile ce permit osteointegrarea si elimina riscul respingerii de catre organism. Tratamentul cu implant dentar este potrivit oricarei persoane care a suferit pierderea unui dinte.

Exceptiile apar in cazul pacientilor care sufera de afectiuni cardiace severe, necompensate, afectiuni reumatice sau diabet zaharat. Pacientii cu diabet zaharat, atat de tipul I, cat si de tipul II, pot beneficia de implant dentar in conditiile in care mentin indicele glicemic in limite optime si urmeaza cu rigurozitate indicatiile medicului endocrinolog. Reusita interventiei in astfel de situatii depinde de respectarea atenta a recomandarilor post-operatorii.

Care sunt beneficiile unui implant dentar? Dar dezavantajele?

Dr. Calangiu: In comparatie cu puntile si protezele, implantul are avantajul major de a inlocui radacina dintelui fara slefuirea dintilor vecini edentatiei. Implantul presupune interventia exclusiva asupra zonei dintelui pe care medicul trebuie sa il inlocuiasca.

Beneficiile medicale ale implantului dentar sunt multiple: permite protezarea fixa, opreste atrofierea osoasa, previne retractia gingiei si resorbtia osului si, nu in ultimul rand, are un rol esential in estetica dentara.

In plus, avantajele tratamentului sunt evidente. Implantul ajuta la mentinerea nivelului osului in limite estetice si functionale optime, pastrand 95% din functionalitatea si confortul unui dinte natural. Mai mult, masticatia incorecta si defectele de fonatie sunt inlaturate, iar fizionomia pacientului este imbunatatita.

Sunt sigure implanturile si cat timp vor dura?

Dr. Calangiu: Implanturile sunt in prezent cea mai eficienta metoda de inlocuire a dintilor lipsa, iar riscurile de esec sunt minime, depinzand in mare masura de caliatea procedurii, de tehnologiile folosite si, bineinteles, de expertiza medicului implantolog. Persoanele care au nevoie de implant dentar trebuie sa se informeze atent referitor la metodele de lucru si experienta medicului.

Implantologia a cunoscut o evolutie foarte mare in ultimele decenii, iar in ziua de astazi implanturile sunt realizate din materiale rezistente care dureaza foarte mult timp. Mare parte dintre producatorii de profil ofera garantie pentru implanturi, iar riscurile esecului dentar sunt minime. Pacientii pot evita foarte usor complicatiile prin respectarea stricta a indicatiilor oferite de medic si o ingrijire corespunzatoare.

Este dureroasa interventia chirurgicala?

Dr. Calangiu: In ziua de astazi, tehnologiile si metodele de lucru moderne permit realizarea tratamentelor fara durere, aceasta fiind una dintre cauzele principale pentru care pacientii evita vizita la medicul stomatolog. Prin anestezie locala, anestezie generala sau sedare operatia de implant dentar nu este dureroasa, iar pacientii simt intr-o foarte mica masura disconfort dupa interventie. Pentru pacientii mai sensibili, medicul poate prescrie analgezice care sa le imbunatateasca starea.

Care este pretul unei astfel de interventii?

Dr. Calangiu: Costurile variaza in functie de tipul de implant folosit, astfel pretul unui implant porneste de la 300 de euro si poate ajunge pana la 1400 de euro, in clinicile de renume cu servicii de top si medici supraspecializati in implantologie.

Ce riscuri presupune interventia? Exista efecte secundare sau riscul ca implantul sa fie respins?

Dr. Calangiu: O operatie de implant dentar poate fi considerata o reusita dupa un an de la interventie. Esecurile pot fi premature, in cursul primelor 2 luni, sau tarzii, pana la 1 an. Majoritatea riscurilor sunt legate de calitatea procedurii si de nerespectarea indicatiilor post-operatorii. Insertia gresita a implantului in os, folosirea unor materiale necorespunzatoare sau neglijarea igienei orale si a vizitelor periodice la medic pot conduce la un esec al tratamentului.

La nivel mondial, frecventa complicatiilor implantului dentar dupa tratament este de 13,9%, iar problemele pot fi anatomice, procedurale sau legate de planul de tratament.

Ce se intampla daca implantul nu adera la os?

Dr. Calangiu: Osteointegrarea, procesul prin care se face conexiunea dintre maxilar si implant, asigura succesul operatiei. Printre cele mai mari riscuri in cazul implantului dentar se numara esecul asimilarii implantului in os. In acest caz, implantul este indepartat, iar zona de interventie este sterilizata. Retratamentul este o optiune doar dupa cateva luni in care are loc refacerea tesuturilor si stabilizarea sanatatii pacientului.

Care sunt etapele de tratament şi cat dureaza? Cat timp trebuie sa treaca de la prima zi de tratament pana in clipa cand este aplicata coroana ceramica?

Dr. Calangiu: Interventia se desfaşoara in doua etape. Prima etapa, cea chirurgicala, presupune inserarea implantului in os, urmand ca la aproximativ 7 zile de la interventie sa fie indepartate firele de sutura. In urmatoarele 3 – 6 luni are loc osteointegrarea, dupa care implantul este descoperit si se aplica bontul de vindecare.

In etapa protetica, cea din urma, se realizeaza in laborator coroana dentara care va fi asezata pe implant, in locul dintelui propriu-zis.

Dintii pe implant necesita o ingrijire speciala?

Dr. Calangiu: Pacientii cu implant dentar primesc din partea medicului o serie de indicatii si recomandari extrem de importante pentru siguranta implantului. In primul rand, igiena orala trebuie sa fie practicata cu rigurozitate dupa instructiunile medicului. Foarte importante sunt si vizitele periodice la medic la intervale de 6 luni pentru consultatii si sedinte de igienizare profesionala.

Pacientii cu implant trebuie sa consume cu grija alimente de consistenta dura care pot deteriora suprafata dintelui artificial. De asemenea, tutunul este contraindicat pentru ca pateaza dintii si modifica consistenta salivei.

Daca am avut boli gingivale, pot imbolnavi şi dintii ataşati de implanturi?

Dr. Calangiu: Afectiunile gingivale sunt, de cele mai multe ori, un semn al igienei precare, iar efectele negative se pot extinde si asupra zonelor in care a avut loc interventia de implant dentar. Osul poate fi afectat, provocand mobilitatea dintilor si determinand aparitia unor complicatii la nivelul implantului. De aceea este important ca pacientii cu implant dentar sa mentina o igiena orala corecta.

Cei din jur vor observa ca am implanturi dentare?

Dr. Calangiu: Coroanele care acopera radacina de implant sunt asezate sub gingie, astfel implantul nu poate fi sesizat. In cazul implanturilor metalice, e posibil ca dupa cativa ani dintele sa capete o nuanta gri inestetica la linia gingiei.

Zirconiul, elimina aceste probleme, bucurandu-se de un avantaj estetic major si anume nuanta translucida asemanatoare culorii dintilor naturali.

Care este cel mai bun implant dentar?

Dr. Calangiu: In general, factorul decisiv in reusita unei operatii dentare este experienta medicului implantolog si mai putin tipul de implant folosit. Piata de implanturi dentare cuprinde peste 300 de producatori, principalii furnizori fiind companii din Germania, SUA, Elvetia sau Suedia. Branduri precum NOBEL BIOCARE, ZIMMER, ASTRA sau STRAUMANN s-au evidentiat prin precizia realizarii si rezistenta implantului.